Δημόσιο

Τροπολογία για τις υπερωρίες των δημοτικών υπαλλήλων

Τροπολογία για τις υπερωρίες των δημοτικών υπαλλήλων
Τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη» που αφορά την αναδρομική ισχύ για τις υπερωρίες των δημοτικών και υπαλλήλων των περιφερειών

Με την υπόψη τροπολογία προβλέπεται, ειδικά για το έτος 2016, αναδρομική ισχύς, από 01.01.2016, στις αποφάσεις περί αποζημίωσης της εργασίας καθ' υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού καθώς και των νομικών προσώπων αυτών, που έχουν δημοσιευθεί ή πρόκειται να δημοσιευθούν μέχρι 31.12.2016.

Ειδικότερα δίνεται κατ' εξαίρεση για το τρέχον έτος η δυνατότητα αναδρομικής ισχύος των αποφάσεων που εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α' 176) περί αποζημίωσης της εργασίας καθ' υπέρβαση ή προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και των νομικών προσώπων που ανήκουν σε αυτά. Η συγκεκριμένη διάταξη κρίνεται αναγκαία, καθώς, λόγω της μη αναδρομικής εφαρμογής των αποφάσεων των αρμοδίων για την καθιέρωση υπερωριακής απασχόλησης οργάνων των Ο.Τ.Α., δεν καλύπτεται όντως παρασχεθείσα υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους για την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος, όπως ιδίως ο τομέας της καθαριότητας των Ο.Τ.Α.