Δημόσιο

ΣτΠ: Πολύπλοκες οι διαδικασίες απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας

ΣτΠ: Πολύπλοκες οι διαδικασίες απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας ΣτΠ: Πολύπλοκες οι διαδικασίες απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας
ΣτΠ: Πολύπλοκες οι διαδικασίες απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας Απομακρύνθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος διαπιστώσε ότι είναι πολύπλοκες οι διαδικασίες λόγω των μεταβολών της νομοθεσίας.

Στην απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά σε δημοτικό σχολείο, στον δήμο Χανίων, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής (Νέα Χώρα). Ωστόσο, ο Συνήγορος επισημαίνει την πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά στα ζητήματα των αυθαίρετων κατασκευών, που συνδέονται με τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, λόγω των συνεχών μεταβολών της νομοθεσίας και της δυνατότητας υπαγωγής σε διαδικασία τακτοποίησης.

Όπως αναφέρει η Αρχή, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, σε περίπτωση παράνομης λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων απάντησε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι δεν είχε εκδοθεί σχετική άδεια και ότι είχε επιβάλει διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Η Αρχή ανέφερε το γεγονός αυτό στην υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανίων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ παρενέβη και για τα ζητήματα της διαπίστωσης αυθαίρετων κατασκευών και της διαδικασίας κατεδάφισής τους, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Η Υπηρεσία Δόμησης Χανίων ενημέρωσε την ανεξάρτητη Αρχή ότι δεν μπορούσε να εκδόσει απόφαση κατεδάφισης, για τυπικούς λόγους και για τον λόγο αυτόν, απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζητώντας οδηγίες για την ανασύνταξη της έκθεσης αυτοψίας. Τελικά, το θέμα κρίθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Τέλος, ενημέρωσε τον Συνήγορο ότι κατατέθηκε δήλωση (προσωρινή υπαγωγή) του ν.4014/2011, για το αυθαίρετο τμήμα της οικοδομής, όπου ήταν τοποθετημένη η κεραία. Παράλληλα, η ΔΕΗ Χανίων διέκοψε την παράνομη ηλεκτροδότηση της κεραίας, η οποία απομακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.