Δημόσιο

Απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προεκλογικά

Απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προεκλογικά Απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προεκλογικά
Απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα προεκλογικά Η τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσια Τάξης ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα για τους οποίους λήγει το οκτάμηνο της προθεσμίας μετατάξεις σε νέα θέση στο δημόσιο.

Η τροπολογία προβλέπει ότι επιτρέπονται οι μεταβολές στον δημόσιο τομέα ακόμη και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αφού αντί για 18 Μαρτίου η απαγόρευση προσλήψεων και μεταβολών που προβλέπει ο νόμος μετά την ψήφιση των εν λόγω διατάξεων θα ξεκινήσει η απαγόρευση στις 18 Απριλίου.

Η αλλαγή αυτή επέρχεται αφού η τροπολογία προβλέπει την μηνιαία απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών στο δημόσιο αντί για δύο που ισχύει μέχρι τώρα.

Εφόσον τελικά ψηφιστεί η τροπολογία θα μπορούν εκτός από προσλήψεις να γίνουν και οι διαθεσιμότητες 12.500 δημοσίων υπαλλήλων για το 2014, καθώς και οι 4.000 απολύσεις που έχουν συμφωνήσει από κοινού με την Τρόικα

Οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα που απειλούνται με απόλυση είναι οι σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και ορισμένοι δημοτικοί αστυνομικοί.

Επίσης η τροπολογία θα δίνουν τη δυνατότητα υλοποιήσης και της ενδοδημοτικής κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων προκειμένου ώστε να προκύψουν περίπου 4000 διαθεσιμότητες για να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 25.000 διαθέσιμων.

Την απόσυρση Τροπολογίας, με την οποία καταργείται η διάταξη του ν.3870/2010, που απαγορεύει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή - δύο μήνες πριν την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών & Ευρωεκλογών, ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. & Τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέροντας ότι, αν ψηφιστεί, θα απολυθούν στις 22 Μαρτίου 2014, όσοι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και δεν τοποθετήθηκαν σε άλλη θέση στο Δημόσιο.