Διεθνή

Αφγανιστάν: Το υπουργείο Ηθικής απέλυσε 281 μέλη των σωμάτων ασφαλείας επειδή δεν άφησαν γένια

Αφγανιστάν: Το υπουργείο Ηθικής απέλυσε 281 μέλη των σωμάτων ασφαλείας επειδή δεν άφησαν γένια Φωτογραφία: EPA/ QUDRATULLAH RAZWAN
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των αρχών στο Αφγανιστάν καταστράφηκαν 21.328 μουσικά όργανα.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι συνελήφθησαν πέρυσι σε όλο το Αφγανιστάν για «ανήθικες πράξεις» ενώ το υπουργείο Ηθικής των Ταλιμπάν απέλυσε πάνω από 280 αστυνομικούς επειδή δεν άφησαν γενειάδα.

Στον ετήσιο απολογισμό του το υπουργείο για την Πρόληψη της Αμαρτίας και την Προώθηση της Αρετής ανέφερε ότι οι μισοί περίπου από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 24 ώρες αν και δεν διευκρίνισε τι είδους ήταν οι «πράξεις» για τις οποίες κατηγορήθηκαν, ούτε το φύλο τους. Ο διευθυντής Σχεδιασμού και Νομοθεσίας του υπουργείου, Μοχιμπουλάχ Μοχλίς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι καταστράφηκαν 21.328 μουσικά όργανα και οι αρχές εμπόδισαν χιλιάδες χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών να πουλήσουν «ανήθικες» ταινίες στην αγορά.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι 281 μέλη των αστυνομικών δυνάμεων δεν άφησαν γένια και απολύθηκαν για αυτό. Οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν μακριά γενειάδα, με βάση την ερμηνεία των Ταλιμπάν για τον ισλαμικό νόμο.  Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν έχει αναφέρει ότι υπήρξαν περιπτώσεις που στελέχη του υπουργείου έθεσαν υπό κράτηση γυναίκες, για μερικές ώρες, επειδή δεν ήταν ντυμένες όπως επιτάσσει η δική τους ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις καταγγελίες περί συλλήψεων και λένε ότι οι κανόνες που θέτουν αντικατοπτρίζουν τον ισλαμικό νόμο και τα αφγανικά έθιμα. Το αρμόδιο υπουργείο ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία όσον αφορά τις συλλήψεις γυναικών για την ενδυμασία τους ή επειδή ταξίδευαν σε μακρινές αποστάσεις χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα κηδεμόνα τους. Είπε όμως επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για να διασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι ενδυματολογικοί κανόνες, υπό την επίβλεψη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν, που εδρεύει στην πόλη Κανταχάρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους ή να φορούν μπούρκα ενώ οι αρχές «ενθαρρύνουν» τους άνδρες συγγενείς τους και όχι απευθείας τις ίδιες, να τηρούν τον κανόνα. Οι περισσότερες Αφγανές κάλυπταν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο ακόμη και πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν όμως ορισμένες, ιδίως στην Καμπούλ, δεν κάλυπταν το πρόσωπό τους, ούτε φορούσαν μπούρκα.

Ο Μοχλίς είπε ότι οι αρχές απέτρεψαν περίπου 200 περιπτώσεις πώλησης γυναικών και περισσότερες από 2.600 περιπτώσεις βίας σε βάρος γυναικών.

NETWORK