Δημόσιο

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων Ευνοϊκές ,για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων, ρυθμίσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ .Με τις εν λόγω ρυθμίσεις οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων μπορούν να εργαστούν επιπλέον απο τις ''υπερωριακές'' 16 ώρες αλλά επίσης προβλέπεται χρηματική αποζήμιωση για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν γάλα από τις υπηρεσίες τους.

Η τροπολογία αναφέρει ότι το 2014 αποτελεί έτος αυτοδιοικητικών εκλογών με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων.

Πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των φορέων, ιδίως με προσωπικό καθαρά εποχικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοβόρο των διαδικασιών για τη χορήγηση νέων εγκρίσεων όπως αανφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Εξάλλου οι χρονοβόρες διαδικασίες οδήγησαν στη χορήγηση εγκρίσεων στους φορείς στο τέλος του έτους 2013, και οι εξίσου χρονοβόρες διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12.

Οι υπηρεσίες των δήμων και ιδιαίτερα των υπηρεσιών καθαριότητας είναι αποδυναμωμένες λόγω αφενός της αποχώρησης πολλών εργαζομένων σε συνταξιοδότηση και αφετέρου λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων σε προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης (YE) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) που είναι το βασικό προσωπικό που χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες αυτές.

Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα να επιτρέπεται η καθιέρωση υπερωριακής εργασίας με αμοιβή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας είτε καθ υπέρβαση αυτής, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, όλες τις ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση.

Ειδικά, στην καθ υπέρβαση εργασία οι ώρες νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβούν τις δεκαέξι (16) ώρες κατά περίπτωση το μήνα.

Όμως οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας αναγκάζονται να εργαστούν πέραν των δυο Κυριακών το μήνα καθώς και τις εξαιρέσιμες χωρίς αμοιβή.

Σύμφωνα με την τροπολογία κατ' εξαίρεση των περιορισμών  για το προσωπικό των ΟΤΑ α' βαθμού που ανήκει σε υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίες λειτουργούν, σύμφωνα με το νόμο, σε εικοσιτετράωρη βάση, το σχετικό όριο για υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, καθώς και κατά τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ώρες κατά μήνα (αντί 16 ωρών που ισχύει).

Επίσης με προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται το ζήτημα αμοιβής ενός κλάδου εργαζομένου που παρέχει κατεξοχήν κοινωνικό έργο. Υπήρξε ήδη τροπολογία για το Υπουργείο Πολιτισμού και το ίδιο συνέβη και στο νόμο 3205/2013 Ενιαίο Μισθολόγιο.

Στους εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας προβλέπεται τόσο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και από τη συλλογική σύμβαση εργασίας η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπως είναι η χορήγηση γάλακτος ημερησίως. Επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί αυτό αποτιμάται σε χρήμα και αποδίδεται στον εργαζόμενο.

Όμως έχει παρατηρηθεί σε πολλούς δήμους η μη χορήγηση του γάλακτος λόγω κήρυξης των σχετικών διαγωνισμών προμήθειας γάλακτος άγονων. Οι δε προσπάθειες δήμων να καταβάλουν το αντίτιμο στους εργαζομένους προσέκρουσαν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο δε θεώρησε τα εν λόγω εντάλματα.

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται τόσο η διαδικασία όσο και οι προϋποθέσεις χρηματικής αποζημίωσης των εργαζομένων ώστε να μη στερούνται του μέσου προστασίας τους.

Με την τροπολογία καθορίζεται ότι, τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα παρελθόντων ετών που δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αποτιμώνται σε χρήμα και αποδίδονται στους δικαιούχους, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις (ύπαρξη αναγνωρισμένων οφειλών και πιστώσεων, δυνατότητα καταβολής έως 12 μηνιαίες δόσεις).

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διενεργήθηκαν αποσπάσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο σε δήμους με βάσει τις διατάξεις του ν. 1416/1984. Όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίοι δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής για τους συγκεκριμένους αποσπασθέντες διότι ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007 που ρυθμίζουν το ζήτημα των αποσπάσεων. Επειδή οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν ευθύνονται για την πρόκληση του εν λόγω ζητήματος με την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχεται η αποκατάστασή τους.

Επίσης εγκρίσεις για προσλήψεις που έχουν δοθεί σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού και σε ΝΠΙΔ της αυτοδιοίκησης, από 1-1-2013 έως 31-12-2013, μπορούν να υλοποιηθούν έως 31-12-2014»

NETWORK