Ελλάδα

«Καθαρίζω μόνη μου πέντε ορόφους, από νεκροθάλαμο μέχρι εντατική» - Καταγγελίες σοκ για το Νοσοκομείο Χανίων

«Καθαρίζω μόνη μου πέντε ορόφους, από νεκροθάλαμο μέχρι εντατική» - Καταγγελίες σοκ για το Νοσοκομείο Χανίων
Περιγραφές που δεν χωρά ανθρώπου νους για τον τρόπο που (δεν) καθαρίζεται και (δεν) φυλάσσεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, έκαναν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στο πλαίσιο κινητοποιήσεις στην πύλη του ιδρύματος

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, η απογευματινή και η βραδινή βάρδια στην καθαριότητα καλύπτεται συχνά από μία εργαζόμενη για όλο το κτήριο των πέντε ορόφων και τα υπόγεια ενώ και στην φύλαξη υπάρχει ένα μόνο άτομο μόνιμο και ένα στα επείγοντα. Στο μεταξύ και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα είχαν παραιτηθεί όπως λένε, εάν δεν κρατούνταν σε μια ιδιότυπη «ομηρία» με εκατοντάδες χρωστούμενες μέρες άδειας και ρεπό.

«Από 70 άτομα έχουμε 35 στο γενικό νοσοκομείο Χανίων. Το νοσοκομείο βρωμάει» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος, Βαρδής Γεωργιακάκης:

«Είναι μία καθαρίστρια το βράδυ για όλο το νοσοκομείο. Ζητάμε τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και όχι με εργολάβο. Τους χρωστάνε ρεπό τους χρωστάνε μέρες άδειας και είναι σε καθεστώς ομηρίας γιατί δεν μπορούν να παραιτηθούν γιατί θα τα χάσουν.» εξήγησε ενώ συμπλήρωσε πως ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην φύλαξη με τα φαινόμενα βίας να είναι όλο και πιο συχνά.

DSC08459_e9981.jpg

«Το θέμα μας αφορά και εμάς» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον τομέα της ψυχικής υγείας, Αντώνης Καζούλης, ο οποίος τόνισε πως σε ορισμένες δομές ψυχικής υγείας υπάρχουν βάρδιες χωρίς καθόλου καθαριότητα. «Εδώ και δύο χρόνια έχουν αρχίσει να φεύγουν εργαζόμενοι. Υπάρχουν βάρδιες χωρίς καθόλου καθαριότητα σε δομές του ψυχιατρείου. Δεν έχουν πάρει εδώ και δύο χρόνια ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι δρομολογείται μια κατάσταση ώστε να μπει και εκεί εργολάβος: «Αυτό εμείς δεν το θέλουμε. Θέλουμε μόνιμες θέσεις για την καθαριότητα, για την φύλαξη και για την εστίαση».

«Καλύπτουμε τρία και τέσσερα πόστα καθημερινά η κάθε μία μας, με αποτέλεσμα στο τέλος της βάρδιας να μην έχουμε πιει ούτε νερό. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε επαρκώς, κάνουμε μόνο τα βασικά» σημείωσε η καθαρίστρια Χρυσούλα Φραγκούλη. «Είμαστε εδώ από το 2016 με συνεχόμενες τρίμηνες συμβάσεις! Έχουμε κουραστεί.» προσέθεσε. «Το απόγευμα είμαι μόνη μου σε όλο το κτήριο, από το υπόγειο μέχρι τον πέμπτο. Πάω μόνο όπου με φωνάξουν. Από νεκροθάλαμο μέχρι την εντατική» ανέφερε από τη μεριά της η Κυριακή Μαλλιαρού.

DSC08461_6670e.jpg

«Η καθαριότητα είναι μείζον θέμα. Ο κόσμος το βλέπει ότι υστερεί πάρα πολύ. Οι εργαζόμενοι βάζουν όλες τους τις δυνάμεις αλλά ο χώρος έχει τεράστια προσέλευση, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Το ίδιο και στο κομμάτι της φύλαξης, έχουμε καταντήσει ξέφραγο αμπέλι.» τόνισε η πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ, Χριστούλα Πετράκη, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και στα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί προαναγγέλλοντας παραιτήσεις.

Στην ανεπάρκεια στην φύλαξη αναφέρθηκε ο Χρήστος Φωκάς, εργαζόμενος στην φύλαξη του ιδρύματος, εξηγώντας ότι σε κάθε βάρδια εργάζονται δύο άτομα σε όλο το νοσοκομείο, «ένας στα ΤΕΠ και ένας μόνιμος αν συμβεί κάτι».

«Απαιτούμε να σταματήσει πλέον αυτή η ομηρία στην καθαριότητα και στην φύλαξη. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό γιατί έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες» τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης.

Πηγή: zarpanews.gr