Δημόσιο

Νέες ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ

Νέες ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ Νέες ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ
Νέες ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ Τροπολογία σχετική με ρυθμίσεις που αφορούν την ΝΕΡΙΤ κατατέθηκε σήμερα στην βουλή και προβλέπουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, εν όψει της επικείμενης έναρξης εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρούσας προσθήκης - τροπολογίας επιδιώκεται η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων, εν όψει της επικείμενης έναρξης εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την επωνυμία «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, INTEPNET ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (NEPIT A.E.).

Πιο συγκεκριμένα, με την παράγραφο 1 επιδιώκεται η αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του τρίτου εδαφίου του άρθρου 72 του ν. 4174/2013 (Α' 170) σχετικά με το προσωπικό της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που απασχολείται ή θα απασχοληθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή.

Με τις παραγράφους 2 και 3 αντικαθίστανται, αντίστοιχα, η παράγραφος 1 και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4Α της υπ' αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β' 1414), όπως ισχύει, ως προς τα σημεία που αφορούν στο χρονικό όριο άσκησης των αρμοδιοτήτων του Ειδικού Διαχειριστή. Περαιτέρω, εξειδικεύεται το πλέγμα των αρμοδιοτήτων που ασκεί ο Ειδικός Διαχειριστής πριν και μετά την επικείμενη.έναρξη εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τη NEPIT A.E..

Ειδικότερα, με την παράγραφο 2 ορίζεται ότι ο Ειδικός Διαχειριστής διαχειρίζεται το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της ειδικής διαχείρισης. Ως χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο της ειδικής διαχείρισης ορίζονται τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος της υπ' αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κυα, με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) επιπλέον έτη με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με την παράγραφο 3 αντικαθίσταται το χρονικό όριο της πλήρους λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ως προς την άσκηση από τον Ειδικό Διαχειριστή των δικαιωμάτων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε., που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο, όπως αυτά περιγράφονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 της υπ' αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με αυτό της έναρξης εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος υπό το σήμα του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι τα δικαιώματα της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε., που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και αφορούν στη μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της έως την έναρξη εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος υπό το σήμα του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στις συχνότητές της που παραμένουν ενεργές μέχρι την έναρξη εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος υπό το σήμα του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ασκούνται από τον Ειδικό Διαχειριστή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Με την παράγραφο 4 λαμβάνεται μέριμνα για την άμεση παραχώρηση στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης εκείνων των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε., που ήδη έχουν μεταβιβασθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος, με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο, θα ληφθεί απόφαση για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβασθούν κατά κυριότητα στη NEPITA.E..

Αυτά επιδιώκονται με τις προτεινόμενες διατάξεις και παρακαλείται η Εθνική Αντιπροσωπεία για την ψήφισή τους.