Δημόσιο

Πρόγραμμα επιδότησης για το φυσικό αέριο ζητά πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Πρόγραμμα επιδότησης για το φυσικό αέριο ζητά πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας
Πρόγραμμα επιδότησης για το φυσικό αέριο ζητά πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Τη δημιουργία έκτακτου προγράμματος επιδότησης για το φυσικό αέριο ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο κ. Δανιηλίδης, με αφορμή τις συζητήσεις για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, επαναφέρει την πρόταση που είχε διατυπώσει με ανάλογη επιστολή του τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα διευκρινίζει ότι μέσω ενός τέτοιου προγράμματος θα χρηματοδοτούνται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προκειμένου να συνδεθούν με τα δίκτυα Φυσικού Αερίου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και την εξασφάλιση φθηνής θέρμανσης για τους μεν και μειωμένο ενεργειακό κόστος για τους δε.

Η επιστολή αναδεικνύει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και βιομάζας, αλλά και τα οφέλη από την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και της σύνδεσης των νοικοκυριών με τα δίκτυα, εξασφαλίζοντας σε αυτά φθηνή θέρμανση, ενώ εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και περιθώρια περαιτέρω μείωσης στα τιμολόγια κατανάλωσης φυσικού αερίου με επιπλέον ποσοστό 5-10% φθάνοντας συνολικά η μείωση στο 25%.

Ειδικά για το θέμα της μείωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρει στην επιστολή του: "Η -έτσι κι αλλιώς- δικαιολογημένη επιμονή στο θέμα αυτό, δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση να υποβαθμίσει και να εξαφανίσει το κρίσιμο ζήτημα της επέκτασης των συνδέσεων των κατοικιών και των επαγγελματικών-επιχειρηματικών χώρων με τα δίκτυα φυσικού αερίου, και μάλιστα με την αναπτυξιακή πρόβλεψη της χρηματοδότησης". Παράλληλα διερωτάται μήπως "η ολιγωρία που επιδεικνύεται για την προώθηση μιας τέτοιας θετικότατης πρότασης (σημ. για το φυσικό αέριο) αποδίδεται στη σύγκρουση συμφερόντων". Για το λόγο αυτό ζητά την επανεξέταση του θέματος και τη δρομολόγηση της υλοποίησης της πρότασής του.