Δημόσιο

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μετατάξεις των στρατιωτικών

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μετατάξεις των στρατιωτικών Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μετατάξεις των στρατιωτικών
Νέες ευνοικές ρυθμίσεις για τις μετατάξεις των στρατιωτικών Νέες ευνοικές διατάξεις για τους στρατιωτικούς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατέθηκε στην βουλή .Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τις μετατάξεις και το μειωμένο ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού με τέκνα με ειδικές ανάγκες

Ο σκοπός της ρύθμισης έγκειται στην παροχή του δικαιώματος μετάταξης, σε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κρίθηκε, δηλαδή, ότι είναι υπέρμετρα δεσμευτικός ο περιορισμός των δικαιούχων σε όσους έχουν αποφοιτήσει με βαθμό «εξαίρετα» από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητάς τους και, για το λόγο αυτό, μεταβάλλεται η προϋπόθεση του βαθμού σε «λίαν καλώς», ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων και να επιλέγονται μεταξύ αυτών οι καταλληλότεροι.

Μειωμένο ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού με τέκνα με ειδικές ανάγκες
Στο ν.3257/2004 (ΦΕΚ ΑΊ43) προβλέπεται δυνατότητα μειωμένου ωραρίου εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό και στους στρατιωτικούς δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή σύζυγο με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.
Το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα αντίστοιχα δικαιώματα πολιτικού προσωπικού επεκτείνει το δικαίωμα αυτό και σε όσους έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια τέκνου με ειδικές ανάγκες, καθώς και στους αναδόχους γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή.
Για λόγους εξίσωσης δικαιωμάτων και υποστήριξης προσωπικού που αντιμετωπίζει ίδιας φύσης οικογενειακές και κοινωνικές δυσκολίες, με τη διάταξη του άρθρου αυτού η εν λόγω επέκταση ισχύει και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την δυνατότητας καταβολής των δικαστικών εξόδων

Σκοπός της ρύθμισης είναι η παροχή της δυνατότητας καταβολής των δικαστικών εξόδων σε κάθε είδους και κατηγορίας στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, για λόγο αναγόμενο στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, εμπλέκεται σε ποινική, πολιτική ή διοικητική δίκη, είτε προσωπικά είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του. Η ανάγκη που καθιστά επιβεβλημένη τη ρύθμιση αφορά την εξασφάλιση της προστασίας του κάθε είδους και κατηγορίας προσωπικού εκ μέρους της Υπηρεσίας, ώστε να λαμβάνεται η πληρέστερη δυνατή μέριμνα για τη διαμόρφωση των συνθηκών και προϋποθέσεων απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης εκτέλεσης του υπηρεσιακού τους καθήκοντος. Στη διάταξη δεν γίνεται πλέον αναφορά σε αναλογική εφαρμογή προϊσχυόντων νομοθετημάτων, αλλά παρέχεται πρωτογενές νομικό έρεισμα κάλυψης των δικαστικών εξόδων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πεδίο εφαρμογής της εκτείνεται και στο προσωπικό που έχει εξέλθει της ενεργού υπηρεσίας.

Μέριμνα προσωπικού με οικογενειακά προβλήματα υγείας

Με το προϊσχύον νομικό πλαίσιο, την ειδική άδεια του ν. 1911/1990 δικαιούται το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σύζυγο ή προστατευόμενα μέλη οικογένειας (τέκνα ή γονείς) τα οποία δεν εργάζονται και πάσχουν από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας. Με τη νέα διάταξη εξαλείφεται η προϋπόθεση να μην εργάζονται τα προστατευόμενα μέλη, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της σε περισσότερες περιπτώσεις και αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο μέριμνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προστασία της οικογένειας, της υγείας και της εργασίας του προσωπικού του, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των προβλημάτων του και στη βελτίωση των όρων διαβίωσής του, αλλά και για την επίτευξη ισονομίας με τους πολιτικούς υπαλλήλους, για τους οποίους ήδη υπάρχει όμοια ρύθμιση.