Δημόσιο

Τα δικαιολογητικά για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπω­λείου

Τα δικαιολογητικά για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπω­λείου Τα δικαιολογητικά για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπω­λείου
Τα δικαιολογητικά για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπω­λείου Τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων καταχώρησης και λειτουρ­γίας των παρασκευαστηρίων καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλείων) προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ως Αρμόδια Αρχή για την καταχώρηση των παρα­σκευαστηρίων κρεοπωλείου ορίζεται η κτηνιατρική αρχή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή, κατά περίπτωση, της οικείας Περιφέρειας (ΑΑ).

Για την καταχώρηση παρασκευαστηρίου κρεοπω­λείου, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει άδεια λει­τουργίας κρεοπωλείου από τον οικείο Δήμο.

Για την καταχώρηση ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην ΑΑ, η οποία συνοδεύεται από:

- Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας του καταστήμα­τος λιανικής πώλησης.

-  Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) του κρεοπωλείου και του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου με λεπτομε­ρή απεικόνιση τοποθέτησης του εξοπλισμού και των συσκευών.

-  Βεβαίωση από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος του υπεύθυνου του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου.

Μετά την υποβολή της αίτησης με τα σχετικά δικαι­ολογητικά η Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή πραγματοποι­εί αυτοψία, όπου απαιτείται, για την καταχώρηση σε μητρώο.

Διαμόρφωση χώρου και εξοπλισμός

1. Το παρασκευαστήριο κρεοπωλείου πρέπει να απο­τελεί χώρο κύριας χρήσης του καταστήματος λιανικής πώλησης κρεάτων.

2. Ο διαχωρισμός των εργασιών μεταξύ του παρασκευ­αστηρίου κρεοπωλείου και του καταστήματος λιανικής πώλησης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α της υποπαραγράφου ΣΤ.9 του άρθρου 1 του Νόμου 4254/2014 (Α΄ 85).

3.  Στο χώρο του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για την διενέργεια των εργασιών που πραγματοποιούνται σε αυτό.

4. Όταν τα παρασκευαστήρια κρεοπωλείου χρησιμο­ποιούν κρέας πουλερικών, όλες οι εργασίες πραγματο­ποιούνται με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται αποκλει­στικά για το χειρισμό του κρέατος πουλερικών.

Παραγόμενα προϊόντα

1. Τα παρασκευαστήρια κρεοπωλείου επιτρέπεται να παράγουν μόνο παρασκευάσματα κρέατος σύμφωνα με την παρ. 1β της υποπαραγράφου ΣΤ.9 του άρθρου 1 του Νόμου 4254/2014 (Α΄ 85).

2. Η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα των παρασκευ­ασμάτων της παρ. 1 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της ποσότητας του κρέατος που διακινεί ημερησίως το κρεοπωλείο και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 100 κιλά. Κατ’ εξαίρεση, δέκα (10) ημέρες πριν και δέκα (10) ημέρες μετά την ημερομηνία των Χριστουγέννων και του Πάσχα, η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα παρα­σκευασμάτων μπορεί να ανέλθει στο 60% της ποσότη­τας του κρέατος που διακινεί ημερησίως το κρεοπωλείο και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 200 κιλά.

3. Δεν επιτρέπεται η κατάψυξη των παραγόμενων στο παρασκευαστήριο κρεοπωλείου προϊόντων.

Διάθεση προϊόντων

1. Τα παραπάνω προϊόντα επιτρέπεται να πωλούνται εντός του Δήμου ή και όμορου Δήμου στον οποίο βρί­σκεται το παρασκευαστήριο κρεοπωλείου.

2. Τα παρασκευάσματα κρέατος βρίσκονται σε ειδική προθήκη διάθεσης, που διαχωρίζει τα προϊόντα αυτά από τα άλλα προς πώληση κρέατα.

3. Κατά την πώληση των προϊόντων θα πρέπει ανα­γράφονται οι απαραίτητες ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Καν. 1169/2011 όπως αυτός ισχύει.

Όταν δεν τηρούνται οι παραπάνω απαιτήσεις, στον υπεύθυνο του παρασκευαστηρίου κρεοπωλείου, επι­βάλλονται οι κυρώσεις του Νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄32).

Οι υφιστάμενες άδειες ισχύουν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της παρούσης. Σε αντίθετη περίπτωση προσδιορίζεται, από την αρμόδια ελεγκτική αρχή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελλείψεων και επανεξετάζονται.