Δημόσιο

Θεσπίζεται το πιστοποιητικό εμπειρίας μελετητών και εταιρειών μελετών

Θεσπίζεται το πιστοποιητικό εμπειρίας μελετητών και εταιρειών μελετών Θεσπίζεται το πιστοποιητικό εμπειρίας μελετητών και εταιρειών μελετών
Θεσπίζεται το πιστοποιητικό εμπειρίας μελετητών και εταιρειών μελετών Με εγκύκλιος της της Γ.Γ.Δ.Ε, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με το Π.Δ.138/2009 «Μητρώα Μελετητών και Εταιρειών Μελετών», καθιερώνεται για πρώτη φορά στις μελέτες πιστοποιητικό εμπειρίας.

Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται με την μορφή βεβαίωσης από τους δημόσιους φορείς, που αναθέτουν μελέτες και περιέχει στοιχεία για τα πρόσωπα, που συμμετείχαν στην εκπόνηση κάθε μελέτης αλλά και για το αντικείμενό της.

Αντίστοιχα πιστοποιητικά προβλέπονται σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις και για μελέτες που αναθέτουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Με τα πιστοποιητικά εμπειρίας που καθιερώνονται προκύπτει με μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια η πραγματική συμμετοχή στην εκπόνηση κάθε μελέτης, ενώ καταχωρούνται λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη φύση, τα στάδια, και το οικονομικό της αντικείμενο.

Και για τις δύο περιπτώσεις έχουν συνταχθεί υποδείγματα, που περιλαμβάνουν αναλυτικά τα στοιχεία που θα συμπληρώνονται από την Διευθύνουσα Υπηρεσία ή τον αναθέτοντα την μελέτη.
Τα νέα πιστοποιητικά εκδίδονται μόνο σε επίπεδο κατηγορίας μελέτης και αφορούν στην αποκτηθείσα εμπειρία για το σύνολο των προσώπων που στελεχώνουν την ομάδα και όχι για μεμονωμένα στελέχη.

Οι φορείς θα πρέπει να συντάσσουν το νέου τύπου πιστοποιητικό για μελέτες, οι οποίες θα φέρουν ημερομηνία έγκρισης της μελέτης μετά την 01/10/2014. Όσον αφορά την προηγούμενη εμπειρία, αυτή θα υποβληθεί σε παλαιού τύπου πιστοποιητικά.
Ακολουθούν υποδείγματα πιστοποιητικών νέου τύπου καθώς και οδηγίες συμπλήρωσής τους και αποστέλλονται προς όλους τους φορείς που εκτελούν δημόσιες μελέτες.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΠΔΔ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Περιλαμβάνει την εμπειρία των προσώπων που στελέχωσαν την ομάδα μελέτης δημοσίων συμβάσεων μελετών, η οποία πιστοποιείται από τον αρμόδιο φορέα
Περιλαμβάνει τα Έντυπα Α και Β.

Έντυπο Α
Αναφέρεται στα βασικά στοιχεία τίτλου και περιγραφής της μελέτης, φορέα, Διευθύνουσας Υπηρεσίας, Προϊσταμένης Αρχής, αναδόχου, προεκτιμώμενης αμοιβής μελέτης του φορέα, συντελεστή ημερομηνίας προκήρυξης της μελέτης, ποσού συμβατικής αμοιβής, πρωτοκόλλου ανάθεσης, ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης, κατηγορίας, σταδίου, είδους και αμοιβής μελέτης, Απόφασης έγκρισης ή παραλαβής.

Έντυπο Β
Αναφέρεται στους συμμετέχοντες σε συμπράξεις μελετών ανά κατηγορία μελέτης, στην εμπειρία των μελών της ομάδας, καθώς επίσης και στην εμπειρία των επιβλεπόντων δημοσίων υπαλλήλων του φορέα.

Σημειώνεται ότι στα δύο(2) έντυπα πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία του φορέα που εκδίδει το πιστοποιητικό καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου που θα λαμβάνει το πιστοποιητικό από την αρμόδια Υπηρεσία.

Αν συμμετέχουν σε περισσότερα από ένα σχήμα στην μελέτη, το Έντυπο Β συμπληρώνεται για κάθε σχήμα χωριστά.
Οδηγίες συμπλήρωσης Εντύπου Α
Ενότητα α – Βασικά Στοιχεία Μελέτης

Τίτλος μελέτης
Ο τίτλος της μελέτης που αναγράφεται συνοπτικά στην Απόφαση της ανάθεσης.

Σύντομη περιγραφή μελέτης

Συμπληρωματική περιγραφή του αντικειμένου της μελέτης, εφόσον αυτή δεν προκύπτει με ευκρίνεια από τον τίτλο που αναγράφεται στη Απόφαση ανάθεσης.

Σημειώνεται το καθοριζόμενο με την προκήρυξη κατ΄ αποκοπή τίμημα κάθε μιας των προκαταρκτικών μελετών και η οικονομική προσφορά του αναδόχου στα λοιπά στάδια των μελετών και στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.
Ενότητα β. - Αριθμός πρωτοκόλλου απόφασης ανάθεσης και ημερομηνία υπογραφής σύμβασης

Σημειώνονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου Απόφασης ανάθεσης της μελέτης, καθώς επίσης και η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Ενότητα γ.- Κατηγορίες Μελετών και Αμοιβές

Κατηγορία μελέτης

Σημειώνεται η κατηγορία της μελέτης, δηλ. οι αναγραφόμενες στην παρ. 2, άρθρ. 2 του Ν. 3316/05 και υποδηλώνουν το ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο απασχόλησης των εγγεγραμμένων σε αυτές, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές ή τεχνικές γνώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από τους τίτλους σπουδών και την εμπειρία τους.

Απόφαση έγκρισης ή παραλαβής

Σημειώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία Απόφασης έγκρισης ή παραλαβής της μελέτης

Στάδιο Μελέτης

Σημειώνεται το στάδιο της μελέτης, δηλ. προσδιορίζεται το ποσοστό της εκπονούμενης εργασίας όπως προβλέπεται από τις αντίστοιχες προδιαγραφές μελετών
Είδος Μελέτης
Ορίζεται το αντικείμενο κατηγορίας μελέτης σύμφωνα με την παρ. 2, άρθρ. 2, Ν. 3316/05 (ΦΕΚ 42/ τ.Α΄/ 05)

Αμοιβή μελέτης (χωρίς ΦΠΑ)

* Προεκτιμώμενη
Σημειώνεται το προεκτιμώμενο από την αναθέτουσα Αρχή χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση των προκηρυσσομένων μελετών ή υπηρεσιών, το οποίο αναφέρεται στην προκήρυξη της διαδικασίας ανάθεσης των συμβάσεων.

* Συμβατική
Σημειώνεται τα καθοριζόμενο με την προκήρυξη κατ΄ αποκοπή τίμημα εκάστης των προκαταρκτικών μελετών και η οικονομική προσφορά του αναδόχου στα λοιπά στάδια των μελετών και στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.

Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Β

Ενότητα δ – Στοιχεία Μελέτης

Σημειώνεται ο τίτλος, η κατηγορία, ο ανάδοχος-οι κατηγορίας μελέτης, τα ποσοστά συμμετοχής του κάθε σχήματος, καθώς επίσης και η αμοιβή της μελέτης, δηλ. το συνολικό ποσόν που καταβάλλεται στον ανάδοχο για το εκτελεσθέν αντικείμενο της σύμβασης.

Ενότητα ε -Συμμετέχοντες σε συμπράξεις μελετών ανά κατηγορία μελέτης

Αναγράφονται οι συμμετέχοντες σε συμπράξεις μελετών ανά κατηγορία μελέτης, δηλ οι συμμετέχοντες σε ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, που δεν έχουν νομική μορφή και συμμετέχουν στη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων.

Αριθμός Μητρώου Μελετητή (Α.Μ)

Σημειώνεται ο αύξων αριθμός εγγραφής του μελετητή στο Μητρώο Μελετητών της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση (πτυχίο) και αποδεικνύει το ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο απασχόλησής του (κατηγορία) και την πιστοποιημένη εμπειρία του(τάξη).

Αριθμός Μητρώου Γραφείου (Α.Μ.Γ)

Σημειώνεται ο αύξων αριθμός εγγραφής της εταιρίας στο Μητρώο Εταιριών Μελετών, της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση (πτυχίο) και κατατάσσει την Εταιρία Μελετών ύστερα από αξιολόγηση σε κατηγορία μελετών και τάξη ανάλογα με το δυναμικό των στελεχών της.
Επωνυμία
Σημειώνεται η επωνυμία των συμμετεχόντων σε συμπράξεις μελετών ανά κατηγορία μελέτης.
Α.Φ.Μ
Σημειώνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των συμμετεχόντων σε συμπράξεις μελετών.
Αμοιβή
Σημειώνεται η αμοιβή της μελέτης, δηλ. το συνολικό ποσόν που καταβάλλεται στον ανάδοχο για το εκτελεσθέν αντικείμενο της σύμβασης.
Ποσοστά κατανομής
Σημειώνεται η κατανομή ποσοστών ανά κατηγορία μελέτης στους συμμετέχοντες στη σύμπραξη στο 100% της μελέτης.
Ενότητα στ- Αμοιβή μελών ομάδας μελέτης

Αριθμός Μητρώου Μελετητή (Α.Μ)
Σημειώνεται ο αύξων αριθμός εγγραφής του μελετητή στο Μητρώο Μελετητών της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση (πτυχίο) και αποδεικνύει το ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο απασχόλησής του (κατηγορία) και την πιστοποιημένη εμπειρία του (τάξη).
Επώνυμο –Όνομα -Πατρώνυμο-ΑΦΜ
Σημειώνονται τα προσωπικά στοιχεία του Μελετητή και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
Αριθμός Μητρώου Γραφείου (Α.Μ.Γ)
Σημειώνεται ο αύξων αριθμός εγγραφής της εταιρίας στο Μητρώο Εταιριών Μελετών, της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση (πτυχίο) και κατατάσσει την Εταιρία Μελετών ύστερα από αξιολόγηση σε κατηγορία μελετών και τάξη ανάλογα με το δυναμικό των στελεχών της.
Ποσοστό συμμετοχής μελετητή στην εκπόνηση μελέτης.
Σημειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του μελετητή στην εκπόνηση της μελέτης.
Αμοιβή Μελέτης
* Συμβατική
Σημειώνεται τα καθοριζόμενο με την προκήρυξη κατ΄αποκοπή τίμημα εκάστης των προκαταρκτικών μελετών, (χωρίς ΦΠΑ) και η οικονομική προσφορά του αναδόχου στα λοιπά στάδια των μελετών και στη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.
* Αμοιβή επίβλεψης
Σημειώνεται το ποσό της αμοιβής επίβλεψης, (χωρίς Φ.Π.Α) δηλ. τα καθοριζόμενο με την προκήρυξη κατά αποκοπή τίμημα εκάστης των προκαταρκτικών