Δημόσιο

Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνδέεται με τις προαγωγές

Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνδέεται με τις προαγωγές Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνδέεται με τις προαγωγές
Η νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνδέεται με τις προαγωγές Νέο σύστημα για την αξιολόγηση παρουσιάσε χθες το υπουργείο Διοικξητικής Μεταρρύθμισης όπου όπως ανέφερε ο υπουργός κ.Μητσοτάκης έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και αξιοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων .

Οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά τη διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης η ανάπτυξη του κάθε υπαλλήλου και η εξέλιξή του θα είναι άμεσα συνυφασμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης.

Αξιολογητές θα είναι οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπαλλήλών, οι οποίοι θα καθορίζουν και τους ετήσιους στόχους κάθε υπηρεσίας και τμήματος. Η αξιολόγηση θα παίζει σημαντικό ρόλο απο εδώ και στο εξής και για την οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο μετά τη διετή περίοδο προσαρμογής, που προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2015 με το νλέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Οι αξιολογητές θα καταρτίζουν και ατομικά πλάνα ανάπτυξης για τους υπαλλήλους τα οποία θα περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για την διάρκεια του επομένου έτους.

Η αξιολόγηση θα στηρίζεται στη βάση απόδοσης σε εννέα διαφορετικές δεξιότητες, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ειδικότερα προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, προσανατολισμός στον πολίτη και συνεργασία.

Η κατάταξη των υπαλλήλων θα γίνεται σε πέντε κλίμακες: απόδοση που υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που καλύπτει πλήρως και ενίοτε υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που καλύπτει τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που χρειάζεται βελτίωση για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της θέσης και απόδοση που υπολείπεται των απαιτήσεων της θέσης

Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύηθμισης, ο χαρακτηρισμός της απόδοσης λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικά για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, προβλέπεται διαδικασία με την οποία η Διοίκηση θα επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση.