Δημόσιο

Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Βούτσης

Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Βούτσης Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Βούτσης
Αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και τον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Βούτσης Πρόσκληση προς τα στελέχη - και όχι τους υπαλλήλους, όπως είπε - του υπουργείου Εσωτερικών, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, προκειμένου να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας, που αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ένα διαφορετικό μέλλον.

Και απηύθυνε την εν λόγω πρόσκληση, γνωρίζοντας, όπως είπε, ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί ταλανίζονται από τη γενικότερη «φτωχοποίηση και τα τέσσερα χρόνια "πολέμου" που επέφεραν απομείωση κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας».

«Έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά αυτά τα τέσσερα χρόνια», είπε ο Νίκος Βούτσης , τα οποία «η εντολή του λαού θέλει να σταματήσουν» και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει «ριζικά, ριζοσπαστικά, με ρίσκα, αλλά και με ηπιότητα, αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια».

«Θέλουμε να λειτουργήσει η κυβέρνηση και η Βουλή, θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις. Για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα», είπε.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη της γενιάς του για ό,τι παρέδωσε στις επόμενες γενιές και σημείωσε ότι οι σημερινοί νέοι αποτελούν την «πρώτη γενιά με προσδοκίες μικρότερες από την προηγούμενη». Στον δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, σημείωσε, «όλο το δυναμικό του υπουργείου, με την πολιτική διεύθυνση θα έχουν σημαντικό ρόλο».

Σχετικά δε με τον ρόλο του ως υπερυπουργού Εσωτερικών σημείωσε ότι θα είναι συντονιστικός και ότι οι υπουργοί «θα έχουν απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό». Πρόσθεσε δε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, «διότι επιδιώκουμε τον ακριβή χαρακτήρα των προτεραιοτήτων με συνεκτικό τρόπο». Στη συνέχεια, όπως είπε, θα επιμερισθούν οι ευθύνες.

Αναφερόμενος στο προεδρείο και τα μέλη της ΚΕΔΕ, που παραβρέθηκαν στην τελετή, στηλίτευσε το «πετσόκομμα» της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση μέσα από μια προσεκτική δημόσια διαβούλευση.

Σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε τις μεταρρυθμιστικές αδυναμίες του Καλλικράτη και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι οι δήμοι αποτελούν το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες».

Συνεχάρη τον υπηρεσιακό υπουργό Μιχάλη Θεοχαρίδη για τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά επεσήμανε «δυο σοβαρά ζητήματα»: Τους 18άρηδες που δεν ψήφισαν και τους ομογενείς, που αριθμούν 1 - 1,5 εκατ. Έλληνες, που περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ψήφισαν. Ειδικά για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «θα ληφθούν αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται».