Δημόσιο

Οι αλλαγές σε φορολογία, προγράμματα του ΟΑΕΔ και Δημόσιο που προτείνει ο ΟΟΣΑ

Οι αλλαγές σε φορολογία, προγράμματα του ΟΑΕΔ και Δημόσιο που προτείνει ο ΟΟΣΑ Οι αλλαγές σε φορολογία, προγράμματα του ΟΑΕΔ και Δημόσιο που προτείνει ο ΟΟΣΑ
Οι αλλαγές σε φορολογία, προγράμματα του ΟΑΕΔ και Δημόσιο που προτείνει ο ΟΟΣΑ Συστάσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων απευθύνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα (Going for Growth 2015).

Μεταξύ άλλων ζητείται η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της, η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι εξής:

"Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας". Ο Οργανισμός τονίζει ότι για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας χρειάζονται καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια. . Ειδικότερα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

"Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό". Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ και συνιστά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

"Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος". Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα. Ο Οργανισμός προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

"Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης". Ζητείται να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

"Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος". Ο ΟΟΣΑ συνιστά την αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.