Δημόσιο

Πρωτοβουλίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό

Πρωτοβουλίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό Πρωτοβουλίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό
Πρωτοβουλίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές από Σικελία, την Προβηγκία και την Καταλονία, έχει αναλάβει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης είπε πως «το σημαντικότερο είναι να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνου ΙΙ, καθότι πλέον είναι ξεπερασμένο», ενώ στην συνέχεια ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κριτήρια πληθυσμιακά, και οικονομικά, όπως το εθνικό εγχώριο ΑΕΠ, καθώς και βάσει των δεικτών ανεργίας». Επιπλέον, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα επισημάναμε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την διάρκεια συνάντησης στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την υπογραφή της κοινής θέσης των περιφερειών της Μεσογείου στο Παλέρμο».

Σύμφωνα πάντα με τον Απόστολο Κατσιφάρα, «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύτηκε να συνδράμει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε πλέον να υπάρξει χρηματοδοτική βοήθεια προς τις περιοχές που δέχονται τα περισσότερα μεταναστευτικά κύματα, για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε στην Ευρώπη, σε επίπεδο θεσμού, μια δίκαιη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, βασισμένη στις αξίες της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού και πάντα σε σύμπνοια με το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Επίσης, ο περιφερειάρχης είπε ότι «θα συνεργαζόμαστε με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες για την ανταλλαγή πρακτικών, εμπειριών και μοντέλων διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο, ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «θα ανοίξουμε το διάλογο, τόσο με τις άλλες περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το αντίστοιχο ζήτημα της εισροής και συσσώρευσης μεταναστών, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς που την εκφράζουν, όπως Εκκλησία, ΜΚΟ, σύλλογοι κ.λπ.».

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της επιτρόπου για την περιφερειακή πολιτική Κορίνας Κρέτσου και όπως είπε «μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε διεξοδικά και να της θέσουμε μια σειρά από θέματα». Οι τέσσερις βασικοί άξονες της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με τον Απόστολο Κατσιφάρα, η παράταση του ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να μην μπει στις καλένδες κανένα έργο, η ανάγκη προετοιμασίας των περιφερειών για το πακέτο «Γιούνκερ», το νέο δηλαδή επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, η ανάγκη άμεσης έναρξης του ΣΕΣ 2014 - 2020 για να συμβάλλει στη ρευστότητα και τέλος τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών περιφερειών στην υλοποίηση της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής και Ιονίου, με τη συμμετοχή μίας ελληνικής περιφέρειας στη συντονιστική ομάδα υλοποίησης κάθε πυλώνα, κατά το ιταλικό μοντέλο».