Δημόσιο

Ευνοϊκότερα όρια στο τιμολόγιο αλληλεγγύης της ΔΕΗ στις κοινωνικές δομές

Ευνοϊκότερα όρια στο τιμολόγιο αλληλεγγύης της ΔΕΗ στις κοινωνικές δομές Ευνοϊκότερα όρια στο τιμολόγιο αλληλεγγύης της ΔΕΗ στις κοινωνικές δομές Φωτογραφία: Ευνοϊκότερα όρια στο τιμολόγιο αλληλεγγύης της ΔΕΗ στις κοινωνικές δομές
Ευνοϊκότερα όρια στο τιμολόγιο αλληλεγγύης της ΔΕΗ στις κοινωνικές δομές Με νέα Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης και αναπροσαρμόστηκαν τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις δομές φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής, αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών κοινωφελών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη, προκειμένου οι παραπάνω φορείς να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας σε πρόσωπα ιδιαίτερα ευάλωτα, που αδυνατούν να διαβιούν αυτόνομα (παιδιά, ασθενείς, αναπήρους, άτομα τρίτης ηλικίας κλπ).

Λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης, που έχει δυσχεράνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των φορέων, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες φιλοξενίας, φροντίδας και αρωγής, ο Συνήγορος από το 2013 είχε προτείνει την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πέραν των οικιακών και ειδικότερα στην προώθηση ρύθμισης παροχής μειωμένων τιμολογίων στους παραπάνω φορείς.

Η πρόταση της αρχής είχε γίνει αποδεκτή και με διάταξη του ν. 4203/2013 προβλέφθηκε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και τους ειδικά πιστοποιημένους φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ακολούθησε Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων φορέων στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η ανεξάρτητη αρχή, τα οριζόμενα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης (από 1000 έως 1200kWh) ήταν μικρότερα από αυτά των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παρόλο που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων-δικαιούχων του ΤΥΑ είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη, καθώς παρέχουν τις βασικές δομές επιβίωσης σε καθημερινή βάση σε πολυάριθμες ομάδες ατόμων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Δεδομένου επομένως ότι η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που είχε τεθεί για την έκπτωση από την Υπουργική Απόφαση, οι φορείς-δικαιούχοι δεν εντάσσονταν στο Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Έτσι, προκειμένου η εφαρμογή του ΤΥΑ να αποτελέσει πραγματική ελάφρυνση για τους φορείς, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την επανεξέταση και αναπροσαρμογή των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τα οποία προβλέπεται ποσοστό έκπτωσης. Ειδικότερα, η αρχή πρότεινε να υιοθετηθεί το προτεινόμενο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύστημα κλιμακούμενης έκπτωσης βάσει της κατανάλωσης, κάτι που έγινε αποδεκτό από τη ΡΑΕ, όπως ενημερώθηκε από τη ΔΕΗ.