Οικονομία

Στην ίδρυση της Data In Scale προχώρησε η ΔΕΗ

Στην ίδρυση της Data In Scale προχώρησε η ΔΕΗ
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ στο εγχείρημα κατασκευής κέντρων δεδομένων σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους.

Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση της Data In Scale, με τη ΔΕΗ να κατέχει το 45% των μετοχών και το υπόλοιπο 55% να ανήκει στην Caio Holding, η οποία συνδέεται με την Damac. Η Damac, με έδρα στο Ντουμπάι, είναι αραβικών συμφερόντων και δραστηριοποιείται τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στην κατασκευή κέντρων δεδομένων.

Την άνοιξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε ανακοινώσει την κατασκευή data center με ισχύ 25 MW. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κέντρο αυτό ενδέχεται να τοποθετηθεί στα Σπάτα, περιοχή που ήδη μετατρέπεται σε κόμβο για τέτοιες εγκαταστάσεις. Στα Σπάτα υλοποιεί data center και η Microsoft, ενώ στο Κορωπί επενδύσεις στον ίδιο τομέα προγραμματίζει η αμερικανική Digital Realty. Παράλληλα, στην Παιανία, η γαλλική Data 4 προχωρά στην κατασκευή δικού της κέντρου δεδομένων.

Η Data In Scale διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και μέσω αυτής αναμένεται η ανάπτυξη μιας κρίσιμης μάζας κέντρων δεδομένων. Αυτά τα κέντρα δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες του ενεργειακού ομίλου της ΔΕΗ, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες συνεγκατάστασης (colocation), εκμισθώνοντας χώρους σε διάφορες εταιρείες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή του κέντρου δεδομένων.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενισχυόμενη από την άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το AAE-1, που συνδέει τη χώρα με αγορές στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπολογίζεται ότι στο εγγύς μέλλον, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ασία.

Η αγορά των data centers στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, με την χωρητικότητά της να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030. Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της αγοράς εκτιμάται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,91%.