Δημόσιο

Δημοψήφισμα: Πώς αναπληρώνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Δημοψήφισμα: Πώς αναπληρώνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι
Δημοψήφισμα: Πώς αναπληρώνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθµός των διορισµένων αναπληρωτών σε κάποια εκλογική περιφέρεια και παραµείνουν εκλογικά τµήµατα χωρίς αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, ο οικείος έφορος µπορεί να διορίσει στα τµήµατα αυτά αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, µόνιµους δηµόσιους πολιτικούς υπαλλήλους που είναι πτυχιούχοι Νοµικής µε βαθµό τουλάχιστον Γ’, καθώς και πτυχιούχους άλλων σχολών, οι οποίοι κατέχουν θέση προϊσταµένου τουλάχιστον τµήµατος.

Οι υπάλληλοι των παραπάνω περιπτώσεων µπορούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, εφ’ όσον υπηρετούν και βρίσκονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Η πράξη του εφόρου για το διορισµό ανακοινώνεται αµέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα πρωτοδικών της εκλογικής περιφέρειας.

Στην ίδια αυτή περίπτωση είναι δυνατή και η χρησιµοποίηση αντιπροσώπων ή αναπληρωτών από άλλες εκλογικές περιφέρειες, τους οποίους διαθέτει µε εντολή του ο έφορος της εκλογικής περιφέρειας στην οποία διορίστηκαν, ύστερα από αίτηση του εφόρου της περιφέρειας στην οποία πρόκειται να χρησιµοποιηθούν.

Οι µεταβολές αυτές ανακοινώνονται αµέσως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους οικείους εισαγγελείς πρωτοδικών. Κατά συνέπεια, εφόσον ζητηθεί, οι υπηρεσίες θα πρέπει να διαθέσουν στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής τις σχετικές τελικές ονοµαστικές καταστάσεις των υπαλλήλων τους. Ως τέτοιες καταστάσεις νοούνται αυτές που συντάχθηκαν για τις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.