Δημόσιο

Παράταση δηλώσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα φροντίδας ηλικιωμένων στην Παλλήνη

Παράταση δηλώσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα φροντίδας ηλικιωμένων στην Παλλήνη
Παράταση δηλώσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα φροντίδας ηλικιωμένων στην Παλλήνη Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, παρατείνεται στο Δήμο Παλλήνης η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα UCHE, φροντίδας της Τρίτης Ηλικίας. Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα από το επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος το οποίο απαρτίζεται από την παθολόγο Δρ. Ευθυμία Νασοθύμιου, την κλινική διαιτολόγο Εύα Σταυρίδη, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Παλλήνης και εθελοντές ερευνητές.

Ποιες είναι οι δράσεις του προγράμματος:

Συμμόρφωση στη Φαρμακευτική Αγωγή: Σε περίπτωση που δεν ληφθεί το προγραμματισμένο φάρμακο στην ώρα του από τον υπερήλικα που «ξεχνάει», ηλεκτρονική εφαρμογή(app) θα ειδοποιεί μέσω του internetσε tablet που θα παραχωρηθεί από το Δήμο για τις ανάγκες του προγράμματος, τον φροντιστή ή και τον ίδιο τον υπερήλικα για την άμεση λήψη του. Με αυτό τον τρόπο εκτός της φροντίδας, γίνεται και μεγαλύτερη εξοικείωση του υπερήλικα με τις νέες τεχνολογίες.

Πρόληψη των Πτώσεων: Αξιολογείται η «επικινδυνότητα» για πτώσεις σε όλους τους υπερήλικες του προγράμματος και σε αυτούς που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο, δίνονται οδηγίες και γίνεται επιτόπιος έλεγχος από μηχανικό για την διαμόρφωση του οικιακού περιβάλλοντος ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα πτώσης μέσα σε αυτό. Επίσης, παρέχονται βοηθήματα με τη μορφή αντιολισθητικών ταινιών που παρέχονται από το δήμο.

Οργανώνονται προγράμματα άσκησης που σκοπό έχουν τη διατήρηση της ευλυγισίας, της δύναμης, της αντοχής και της μυϊκής ενδυνάμωσης των υπερήλικων. Τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα και την κολύμβηση.

Διατροφή: Συνεργασία με τη διατροφολόγο, η οποία θα παρέχει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των υπερήλικων του προγράμματος και την ενδυνάμωση της μυϊκής τους μάζας.

Καταπολέμηση των συνεπειών της μοναξιάς: Οργανωμένες ομάδες συζήτησης και υποστήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες για θέματα οικογενειακών σχέσεων, προσωπικών προβληματισμών, κοινωνικών ζητημάτων, σε προκαθορισμένες και τακτικές συναντήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κλείσουν ραντεβού μπορούν να επικοινωνούν με το 210 6668888 – 2132013610 (υπεύθυνη επικοινωνίας κα Μαρία Λούντου) και 6948449606 (υπεύθυνη επικοινωνίας κα Σταυρίδη).

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Παλλήνης υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα μαζί με ακόμα 4 ευρωπαϊκές πόλεις, Ρόττερνταμ (Ολλανδία), Ριέκα (Κροατία), Μάντσεστερ(Μεγάλη Βρετανία) και Βαλένθια (Ισπανία).