Δημόσιο

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
Η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Σε ποιο περιβάλλον στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να "συνυπάρχουν" ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κώστας Σημίτης, η ζωφόρος του Παρθενώνα και οι συλλογές έργων Τέχνης του Τελλόγλειου Ιδρύματος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 - 2020 αλλά και ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα αυτό δίνει η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), ενός φορέα που εργάζεται εδώ και χρόνια μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών, προκειμένου να συσσωρεύει, να τεκμηριώνει και να διατηρεί την ελληνική επιστημονική και πολιτιστική παραγωγή, με σκοπό την ψηφιακή διαφύλαξή της και τη διάθεσή της εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ως προς τους πιθανούς χρήστες της γνώσης αυτής, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη σχολιάζει ότι είναι "αυτοί που παράγουν τη γνώση αλλά και αυτοί που τη χρησιμοποιούν" και δηλώνει: "Απευθυνόμαστε σε όλους. Απλώς επειδή όλο αυτό μπορεί να γίνει χαοτικό, προσπαθούμε να κάνουμε επιδεικτικές χρήσεις αυτής της γνώσης σε διάφορες κοινότητες".

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με θέμα "διάχυση και ανάδειξη της γνώσης για την έρευνα, την κοινωνία και την οικονομία - ανοιχτή επιστήμη και ανοικτή καινοτομία", η κ. Σαχίνη χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη χρήση αυτής της γνώσης.

Σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην Πέμπτη Δημοτικού και αναζητούν πληροφορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο, προτείνει τον ιστότοπο http://www.mitida.gr/ , προκειμένου να βρουν την ιστορία της συγκεκριμένης τάξης, στοιχεία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα εργαλεία για να δημιουργήσουν ψηφιακούς θεματικούς χάρτες, ακόμη και ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά που υπάρχουν μέσα στην πλατφόρμα.

Στους επιχειρηματίες ή τους φορείς που συνδέονται με την έρευνα και την ανάπτυξη και αναζητούν χρηματοδότηση προτείνει την πύλη http://www.enterprise-hellas.gr/ . Αν κάποιος είναι ήδη επιχειρηματίας και θέλει να αναπτύξει μια συνεργασία με κάποιον στο εξωτερικό ή θέλει να δει στο χώρο του τι είδους τεχνολογίες έχουν ενδιαφέρον, προσφέρονται υπηρεσίες που θα τον βοηθήσουν να προσδιορίσει αυτές τις τεχνολογίες και να έρθει σε επαφή με κάποιους φορείς. Αν πάλι κάποιος είναι νέος επιχειρηματίας και επιστήμονας και έχει μια καλή ιδέα μπορεί μέσα από την πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης να δει πώς η ιδέα αυτή θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια επιχειρηματική πράξη.

Σημαντικές δυνατότητες δίνει ακόμη το μετρητικό σύστημα που λειτουργεί (http://metrics.ekt.gr/ ) και μέσω του οποίου παράγονται δείκτες για την τεκμηρίωση της ελληνικής έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Επ' αυτού, ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσανθος Ζουμπούλης τόνισε ότι πρόκειται για το "σημείο επαφής" ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ερευνητικά προγράμματα που κάνει γνωστές τις ευρωπαϊκές δράσεις στο ελληνικό κοινό. Παράλληλα μέσω της αποτύπωσης των τομέων που αναπτύσσονται και παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα δίνονται δυνατότητες διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών για την ενίσχυσή τους.

"Πρόσφατα κάναμε το αποθετήριο για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, τον Κώστα Σημίτη, ένα πρόσωπο με μεγάλη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ο ίδιος έκανε το αρχείο του, το ψηφιοποίησε, το καταλογογράφησε αλλά για να το διαθέσει χρησιμοποίησε τις υποδομές μας ώστε να διασυνδεθεί και να αποτελέσει και αυτό κομμάτι της ιστορίας που θέλουμε να υποστηρίξουμε" τόνισε η κ. Σαχίνη.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο είπε ότι μέσα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το http://www.searchculture.gr/ γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης ψηφιακών δεδομένων από μουσεία και φορείς πολιτισμού. "Αυτή τη στιγμή η βάση δεδομένων αριθμεί 32.000 μεταδεδομένα. Ο αριθμός αυτός θα φτάσει σε μερικά εκατομμύρια όταν ενταχθούν και τα δεδομένα από το υπουργείο Πολιτισμού" πρόσθεσε.

Για όσους, εξάλλου, αναζητούν πληροφορίες για οποιοδήποτε άλλο γνωστικό αντικείμενο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προτείνει τις βάσεις δεδομένων από διάφορες ψηφιακές βιβλιοθήκες (http://library.ekt.gr/ ) που λειτουργούν με μηχανές αναζήτησης και λέξεις - κλειδιά.

"Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ενθουσιώδης. Η ερευνητική κοινότητα μας ξέρει χρόνια. Αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να αυξήσουμε τις κοινότητες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή" σχολίασε η κ. Σαχίνη.

Στη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με όλες τις κοινότητες που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία στις δράσεις τους αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του Τελλόγλειου, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά που έδωσε έμφαση στις δράσεις του Κέντρου στου τομείς του πολιτισμού και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

NETWORK