Επιστήμη

Μενού εστιατορίου με κωδικό QR για τους ασθενείς στο νοσοκομείο Λαρίσης

Μενού εστιατορίου με κωδικό QR για τους ασθενείς στο νοσοκομείο Λαρίσης Φωτογραφία: unsplash
Οι ασθενείς του Νοσοκομείου Λαρίσης θα μπορούν πλέον να ελέγχουν το γεύμα που τους σερβίρουν. Σκανάροντας απλά τον κωδικό QR που θα υπάρχει σε κάθε δίσκο θα βιώνουν μια νέα διατροφική εμπειρία

«Η τροφή είναι φάρμακο», έλεγε ο Ιπποκράτης, αλλά για τους περισσότερους από μας το νοσοκομειακό φαγητό αντί να είναι φάρμακο, είναι…φαρμάκι!

Η επικρατούσα πεποίθηση είναι ότι πολλά από τα νοσοκομειακά τρόφιμα είναι χαμηλής ποιότητας, άνοστα και βαρετά! Αυτό όμως φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει γενικότερα. Και αλλάζει και στην χώρα μας, και μάλιστα ξεκινά από την Λάρισα.

_serving_tray_cover_1cf1c.jpg

Οι ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας θα βιώνουν στο εξής μια νέα διατροφική εμπειρία. Συγκεκριμένα, μαζί με το φαγητό που θα τους σερβίρεται, πάνω στον δίσκο θα βλέπουν και μια γαλάζια ετικέτα που θα γράφει «Αξιολόγηση Βιοδραστικότητας Γευμάτων» και έναν κωδικό γρήγορης απόκρισης (QR). Σκανάροντας τον κωδικό με το κινητό τους θα μπορούν αυτομάτως να βλέπουν όχι μόνο τι περιλαμβάνει το γεύμα τους, δηλαδή την ποιοτική του σύσταση, αλλά και το πόσο υγιεινό και ωφέλιμο είναι, δηλαδή τα διατροφικά και αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά.

fotis-tekos-1024x1024_e1b31.jpg

Φώτης Τέκος
Ο/Η κάθε ασθενής θα γνωρίζει ότι καταναλώνει ένα tailor made (στα μέτρα τους) γεύμα με βάση τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να παρέχει στην υγεία του/της.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας FoodOxys IKE.

dioikitis83_85e4c.jpg

credit: Ο διοικητής του νοσοκομείου Γ.Βλαχάκης

«Εδώ και τρείς μήνες ‘τρέχουμε’ το πιλοτικό πρόγραμμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με στόχο να βελτιώσουμε την διατροφή των ασθενών και να ανατρέψουμε την εντύπωση που επικρατεί πως στα νοσοκομεία σερβίρονται χαμηλής ποιότητας γεύματα», σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της FoodOxys, κ. Φώτιος Τέκος, συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα βασίζεται στην αξιολόγηση της βιοδραστικότητας, η οποία αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης των τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία. 

«Προσδιορίζουμε με επιστημονικές μεθόδους το αντιοξειδωτικό δυναμικό των τροφίμων και το χρησιμοποιούμε ως μέτρο της βιολογικής τους δράσης. Το αντιοξειδωτικό προφίλ ενός τροφίμου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητά του, γιατί σχετίζεται με το ποσοστό της οξείδωσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία μειώνει τα οφέλη τους. Παράλληλα, συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και στην προστασία από τις επιζήμιες επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών. Συνεπώς, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα αποτελούν τους σημαντικότερους ενδογενείς “φύλακες” της ποιότητάς τους, αλλά και τους “εγγυητές” της ευεργετικής τους επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία», συμπληρώνει.

Foodoxys-lab-9_d4d63.jpg

credits: Foodoxys-lab

«Η παρούσα δράση εισάγει μία σημαντική καινοτομία στην νοσοκομειακή διατροφή», σημειώνει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Γρηγόριος Βλαχάκης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι με το πέρασμα των ετών το νοσοκομειακό φαγητό έχει αποκτήσει μία αρνητική φήμη, καθώς έχει συνδεθεί με άνοστα και επαναλαμβανόμενα γεύματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νοσηλευομένων και των εργαζομένων.

«Το εύγεστο και ποιοτικό φαγητό κατέχει κεντρική θέση στο πλαίσιo της ανθρωποκεντρικής φροντίδας του ασθενούς. Η καλή σίτιση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική ενδυνάμωση και στην ταχεία ιατρική αποκατάσταση. Επομένως, τα καθημερινά γεύματα που παρέχονται πρέπει να είναι εξατομικευμένα, να έχουν ποικιλία και να παρασκευάζονται με την χρήση ποιοτικών πρώτων υλών, οι οποίες δύνανται να προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία», προσθέτει.

Έλεγχος υλικό προς υλικό…

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της FoodOxys, κ. Τέκο, το κάθε γεύμα ελέγχεται ως προς την ικανότητα εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών, μορίων που παράγονται φυσιολογικά εντός του ανθρώπινου οργανισμού και που σε υψηλά επίπεδα έχουν ισχυρή οξειδωτική δράση. Ακολούθως, με βάση αυτήν την ικανότητα υπολογίζονται οι αντιοξειδωτικές μονάδες που προσφέρει η κατανάλωση του εκάστοτε γεύματος, οι οποίες αποτελούν μέτρο της βιοδραστικότητας.

Σκανάροντας κάποιος ασθενής τον κωδικό QR του γεύματός του μπορεί για παράδειγμα να διαβάσει πως οι πατάτες φούρνου έχουν 422 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή υψηλή βιοδραστικότητα, αλλά και ότι αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα με ήπια γεύση και υφή. Παρακάτω, θα διαβάσει πως: «οι πατάτες φούρνου είναι εύκολα αφομοιώσιμες, κάτι που τις καθιστά κατάλληλες για ασθενείς με ευαίσθητο στομάχι ή με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Η ήπια γεύση και η υφή τους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η ναυτία ή η διάρροια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πατάτες φούρνου μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα».

Θα πληροφορηθεί επίσης ότι είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος και πως για έναν ασθενή που χρειάζεται αναπλήρωση ενέργειας, οι πατάτες φούρνου μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες θερμίδες, χωρίς να είναι υπερβολικά βαριές. Θα μάθει επίσης, ότι οι πατάτες είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, κάτι που είναι σημαντικό για ασθενείς που μπορεί να έχουν χάσει υγρά λόγω ασθένειας.

foodoxys-team_38b5d.jpg

credits: foodoxys-team

Τέλος, θα ενημερωθεί για την χαμηλή περιεκτικότητα του συγκεκριμένου γεύματος σε λιπαρά, καθώς παρασκευάζεται με ελάχιστο ελαιόλαδο στο νοσοκομείο. Αυτό τις καθιστά κατάλληλες για ασθενείς που πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη λιπαρών, όπως αυτών που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ανάλογα ο/η ασθενής μπορεί να διαβάσει σκανάροντας τον κωδικό QR του δίσκου πληροφορίες για το παστίτσιο, το μοσχαράκι με μανέστρα και λαχανικά, την χοιρινή μπριζόλα, το μπιφτέκι, το κοτόπουλο, κ.ο.κ.

«Στόχος μας είναι αυτή η καινοτόμα υπηρεσία να επεκταθεί και για αυτό βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις και με άλλα νοσοκομεία και κλινικές», λέει ο κ. Τέκος, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση στην οποία συμμετέχουν η επιστημονική ομάδα της FoodOxys, οι κλινικοί διατροφολόγοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές/τριες που βοηθούν στην εξοικείωση των ασθενών με την εφαρμογή και φυσικά οι μάγειροι και οι μαγείρισσες των νοσοκομείων που παρασκευάζουν τα γεύματα.

Λίγα λόγια για τη FoodOxys

Η FoodOxys είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τη Λάρισα από τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας και νυν Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτριο Κουρέτα και την ερευνητική του ομάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της εξατομικευμένης διατροφής και της βιοδραστικότητας των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. 

Όπως εξηγεί ο κ. Τέκος, η εταιρεία μετρά σε δείγματα αίματος διάφορους βιοδείκτες που έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη ασθενειών (π.χ., Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, διαβήτης), ελέγχει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και στην συνέχεια, μέσω της εξατομικευμένης διατροφής, βοηθά στην προαγωγή της μεταβολικής υγείας των ενδιαφερομένων.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Φώτης Τέκος στα τέλη του 2023 συμπεριλήφθηκε στην λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα, έχοντας κάνει πολλές έρευνες στους τομείς της υγείας και της διατροφής των ανθρώπων και όχι μόνο.

Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει ποσοστά στην spinout με την επωνυμία Olea Fortius, στην Λάρισα που δραστηριοποιείται στην διαχείριση παραπροϊόντων παραγωγής ελαιόλαδου, οίνου κ,ά., παράγοντας ζωοτροφές και συμπληρώματα ζωοτροφών για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

*Η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την FoodOxys IKΕ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο InnoHealth Forum 2024 που διοργανώνεται στην Λάρισα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST.

NETWORK