Δημόσιο

ΕΝΠΕ: Αντίθετη στην απάλειψη νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

ΕΝΠΕ: Αντίθετη στην απάλειψη νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ΕΝΠΕ: Αντίθετη στην απάλειψη νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Την αντίθεσή της, εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, στην απάλειψη με το νόμο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης (άρθρο 23), της δυνατότητας που παρείχε ο νομοθέτης στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα. μέχρι σήμερα, δινόταν η δυνατότητα σε κρατικά όργανα να αποφασίσουν αιτιολογημένα την ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής σε άλλα νομικά πρόσωπα, όταν οι δήμοι αδυνατούσαν .

Σύμφωνα με την ΕΝΠΕ « η κατάργηση αυτής της αρμοδιότητας αποτελεί πράξη η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς δημιουργεί δυσχέρειες σε σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε κάποιες περιφέρειες της χώρας» . Επίσης, καλεί την κυβέρνηση «να ξεκινήσει άμεσα έναν ουσιαστικό διάλογο με γνώμονα την δημιουργία επιτέλους ενός αποτελεσματικού, πραγματικά ανταποδοτικού και ουσιαστικά κοινωνικά αποδεκτού συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα».