Δημόσιο

Δραματικές οι εξελίξεις στο προσφυγικό - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών

Δραματικές οι εξελίξεις στο προσφυγικό - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών Δραματικές οι εξελίξεις στο προσφυγικό - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο προσφυγικό μετά το κλείσιμο των συνόρων απο τις χώρες βόρεια της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τον άμεσο εγκλωβισμό περίπου 25.000 προσφύγων στη χώρα και με προοπτική σύμφωνα με μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί απο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να φτάνουν πάνω από τις 70.000.

Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής, ωστόσο, επέτρεψαν τη διέλευση σε 400 μόλις πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ. Στην περιοχή βρίσκονται 6.500 πρόσφυγες, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατέλαβαν για ώρες χθες τη σιδηροδρομική γραμμή ενώ περίπου 3500 πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον «εγκλωβισμό» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 2 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στη συνάντηση θα προεδρεύσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Το πρωί της Δευτέρας, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 1810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 1360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά διέθεσε από χθες το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς. Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.

Στο μεταξύ, την επαναπροώθηση των πρώτων παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, ξεκινά σήμερα η Ελλάδα. Συνολικά, θα μεταφερθούν 308 άνθρωποι, οι οποίοι κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα της Κορίνθου και του Ταύρου.