Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Ορμπάν - Κομισιόν: Απειλεί να στείλει μετανάστες με λεωφορεία στις Βρυξέλλες

Στα άκρα οι σχέσεις Ορμπάν - Κομισιόν: Απειλεί να στείλει μετανάστες με λεωφορεία στις Βρυξέλλες
Ο Όρμπαν υπόσχεται να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες στις Βρυξέλλες με λεωφορεία, αφού «ορκίστηκε εκδίκηση» για το πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει την Ουγγαρία από το να μεταφέρει με λεωφορεία παράτυπους μετανάστες στις Βρυξέλλες, μια κίνηση που θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση στη δεκαετή αντιπαράθεση μεταξύ Κομισόν και Βίκτορ Όρμπαν.

Η απειλή της Βουδαπέστης να μεταφέρει σκόπιμα μετανάστες από το ένα κράτος μέλος στο άλλο θεωρείται αντίποινα για το πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην Ουγγαρία - εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό, που υπονομεύει την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών

«Όσον αφορά τις ανακοινώσεις των ουγγρικών αρχών ότι θα μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από τα ουγγροσερβικά σύνορα στις Βρυξέλλες, με μία λέξη, βασικά, είναι απαράδεκτες», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η ενέργεια αυτή, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, αλλά και σαφή παραβίαση της αρχής της ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας, αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επιπλέον, θα υπονομεύσει και την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν στο σύνολό του».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται «σε επαφή» με τη Βουδαπέστη προκειμένου να διασφαλίσει πως η ουγγρική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοίνωσε. Οι επαφές συνεχίζονται επίσης με τις γειτονικές με την Ουγγαρία χώρες που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεαστούν.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που μας παρέχει η Συνθήκη για να διασφαλίσουμε ότι το δίκαιο της ΕΕ γίνεται σεβαστό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη θέσπιση προσωρινών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου, σε ολόκληρη τη ζώνη χωρίς διαβατήριο. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να λάβουν αυτή την απόφαση σε μονομερή βάση, όπως έκανε η Γερμανία μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σόλινγκεν τον Αύγουστο. 

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις σε Βουδαπέστη και Βερολίνο αυξάνουν την ανησυχία πως η ζώνη Σένγκεν - ένα από τα πιο απτά επιτεύγματα του μπλοκ - θα μπορούσε σύντομα να πάψει να λειτουργεί, υπονομευμένος από μια σειρά ασυντόνιστων συνοριακών ελέγχων.