Δημόσιο

Ροδόπη: Αναζητούν πόρους για ανολοκλήρωτο εδώ και 10 χρόνια έργο

Ροδόπη: Αναζητούν πόρους για ανολοκλήρωτο εδώ και 10 χρόνια έργο Ροδόπη: Αναζητούν πόρους για ανολοκλήρωτο εδώ και 10 χρόνια έργο
Το φράγμα Ιασίου, ένα μεγαλόπνοο έργο για την άρδευση της ανατολικής λεκάνης του νομού Ροδόπης που εγκαινιάστηκε το 2002, παραμένει ημιτελές και ανολοκλήρωτο 10 χρόνια μετά τον συμβατικό χρόνο παράδοσης του, που είχε προγραμματισθεί για τις 10 Νοεμβρίου του 2005.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 24.064.564 ευρώ και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν συνολικά 22 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ για την ένταξη της μελέτης και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το κόστος κατασκευών που χρειάζονται για την αποπεράτωση του έργου.

Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αναζητηθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Με το φράγμα που αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών, σύμφωνα με τη γεωργοοικονομική-γεωργοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε, επρόκειτο σε πρώτη φάση να αρδευτεί ακαθάριστη έκταση 31.000 στρεμμάτων, ενώ σε δεύτερη φάση η αρδευόμενη έκταση θα έφθανε τα 62.000 στρέμματα.

Στην περιοχή του έργου, είχε προβλεφθεί η διενέργεια αναδασμού σε έκταση 39.800 στρεμμάτων,που δεν έγινε ποτέ μετά και από αντιδράσεις των ντόπιων αγροτών, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων έργων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του αρδευτικού νερού, έργα που επίσης δεν έγιναν.

Πέρα από τα πιο πάνω έργα αναδασμών, η δαπάνη των οποίων επρόκειτο να καλυφθεί από τα Γ' ΚΠΣ , είχε εξασφαλισθεί από εθνικούς πόρους και πίστωση 733.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης των έργων διανομής του νερού, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργικότητα του έργου.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, με μέριμνα της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος ήταν προγραμματισμένο να συσταθεί Ενιαίος Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) για να έχει την ευθύνη Διοίκησης Συντήρησης και Λειτουργίας των Εγγειοβελτιωτικών Έργων.

Το έργο αν και ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν ολοκληρώθηκε στα χρονικά όρια του προγράμματος, με αποτέλεσμα ένα μέρος της σύμβασης να μείνει σε εκκρεμότητα γιατί δεν μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση.