Δημόσιο

Συνέδριο για την καταπολέμηση του trafficking στη Θεσσαλονίκη

Συνέδριο για την καταπολέμηση του trafficking στη Θεσσαλονίκη Συνέδριο για την καταπολέμηση του trafficking στη Θεσσαλονίκη
“Από τη στιγμή που έχουμε ανθρώπους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους, προφανώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και να αποτελούν εύκολη λεία” ανέφερε ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, στη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Η διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του trafficing στην περίοδο των έντονων μεταναστευτικών ροών”.

Αναφορικά με τα 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ο κ. Μοσκώφ υποστήριξε πως “δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένα, δεν σημαίνει πως είναι και θύματα. Να μιλάμε με αντικειμενικούς όρους και να μη φοβίζουμε τον κόσμο, γιατί όποιος φοβάται δεν μπορεί να κάνει καλή πολιτική. Ο φόβος σε ευνοεί να μη βλέπεις το πρόβλημα στα μάτια και να το βάζεις κάτω από το χαλί”.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου, να αναφέρει στο χαιρετισμό της πως “τα θύματα trafficking προέρχονται από τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και τάξεις” και πως “στόχος των δουλεμπόρων είναι το κέρδος, αφού το εμπόρευμα τους που είναι ο άνθρωπος τους αποφέρει τεράστια έσοδα”.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα του έργου “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης”, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος “Είμαστε όλοι πολίτες”.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τον εντοπισμό εν δυνάμει και πιθανολογούμενων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί στην περιοχή του Βαρβάρη Κέντρο Υποδοχής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.

Για το πρόγραμμα, που λήγει τον Απρίλιο του 2016, ενημερώθηκαν στη Θεσσαλονίκη 350 άτομα, ενώ το Κέντρο Υποδοχής επισκέφτηκαν 60 εν δυνάμει θύματα εμπορίας από τα οποία, τουλάχιστον 25 άτομα, παραπέμφθηκαν σε άλλους φορείς και οργανώσεις.

Στοιχεία για το trafficking

Το 85% του συνόλου των περιπτώσεων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας αφορά την εμπορία προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το 13% με σκοπό την καταναγκαστική εργασία και το 2% τις υπόλοιπες μορφές εκμετάλλευσης.
Το trafficking βρίσκεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μορφών εγκλήματος, μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
Από το 2007 έχει καθιερωθεί η 18η Οκτωβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.