Δημόσιο

Υπεγράφη η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά

Υπεγράφη η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά Υπεγράφη η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά
Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η ανάθεση για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πολύπαθου έργου «Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά - Καστέλλι» του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, συνολικού μήκους 15,7 χιλιομέτρων υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Η σύμβαση για την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά υπογράφεται τις επόμενες ημέρες και αρχίζουν άμεσα οι νέες κατασκευαστικές εργασίες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης συνολικά 30 μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών το νευραλγικό αυτό οδικό έργο θα παραδοθεί σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές στους κατοίκους του νομού Ηρακλείου και τους πολίτες της Κρήτης σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο "οι πολίτες της Κρήτης γνωρίζουν καλά, βιώνοντας τους κινδύνους και τις συνέπειες, ότι στο συγκεκριμένο έργο έχουν προηγηθεί εμπλοκές, καθυστερήσεις και παλινωδίες, άνω των οκτώ προηγούμενων ετών, με μεγάλη ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Γνωρίζουν επίσης όλοι οι πολίτες ότι οι συμμετέχοντες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, που ναρκοθέτησαν και οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο το συγκεκριμένο έργο, επιχείρησαν και από τη θέση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν εντυπώσεις και νέα αδιέξοδα. Μάλιστα, όχι μόνον δε συνέβαλαν στην προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης και του ΥΠΟΜΕΔΙ να δώσει οριστική, νόμιμη και αποτελεσματική λύση στη κατασκευή του έργου αλλά επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες εντός και εκτός Βουλής, σε κορόνες πολιτικής υποκρισίας και διαχειριστικής συγκάλυψης των γκρίζων πεπραγμένων τους."

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "για να επιτευχθεί η τελική λύση ανάθεσης του έργου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ, αντιμετώπισε προηγουμένως και επίλυσε με απόλυτη τήρηση των κανόνων της νομιμότητας, της διαφάνειας και της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος ένα μεγάλο πλήθος σύνθετων νομικών, τεχνικών, κατασκευαστικών οικονομικών και άλλων προβλημάτων.

Η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης, η οποία ελήφθη σε προσυμβατικό στάδιο κατοχυρώνοντας απολύτως τη νομιμότητα του διαγωνισμού και το συμφέρον του δημοσίου προβλέπει ανάκληση του αποτελέσματος του διαγωνισμού και κατακύρωση του στο δεύτερο μειοδότη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά ανέρχεται σε 47.000.000 ευρώ και ανάδοχος του έργου τελικά αναδεικνύεται η «Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ- ΕΚΤΕΡ ΑΕ-ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ», με έκπτωση 35,45%.