ΚΕΠ

Παρεκκλίσεις ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης

Παρεκκλίσεις ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης
Παρεκκλίσεις ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης Για την έγκριση παρεκκλίσεων ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης, στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Δικαιολογητικά:
 
01. Τρεις σειρές των σχεδίων που απαιτούνται κατά περίπτωση, όπως εκτίθεται κατωτέρω εκ των οποίων η μία σειρά θα χαρτοσημαίνεται και μηχανοσημαίνεται. Κατά περίπτωση απαιτούνται: α) ΚΥΑ 69509/1079/86, β) ΦΕΚ 854
02. Τεχνική έκθεση μελετητή/ Στην τεχνική έκθεση να δίδεται πλήρης εικόνα της εγκατάστασης από άποψης κατασκευής, λειτουργίας και δικαιολογείται η αναγκαιότητα της έκτασης και του όγκου των προτεινόμενων κτιρίων κ.λπ..
03. Τίτλοι κυριότητας του οικοπέδου και πιστοποιητικό υποθηκοφύλακα σε περίπτωση που το οικόπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση
04. Φωτογραφίες του περιβάλλοντος χώρου/ Οι φωτογραφίες θα προσκομίζονται σε ικανό αριθμό, ώστε να δίνουν σαφή εικόνα της περιοχής και του γηπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί (ή επεκταθεί) το ειδικό κτίριο και να σημειώνεται σ' αυτές το περίγραμμα του γηπέδου και η θέση ανέγερσης της νέας εγκατάστασης ή επέκτασης υφιστάμενης. Στην πίσω πλευρά τους θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον μηχανικό - μελετητή, η ημερομηνία λήξης τους, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη (όχι πλέον του 10ημέρου πριν την υποβολή του σχετικού φακέλου).
05. Άδεια ίδρυσης (εγκατάστασης), με θεωρημένα από τον αρμόδιο φορέα σχέδια/ Η άδεια ίδρυσης αφορά σε κάθε είδους εγκαταστάσεις (Βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.)/ Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Χορήγηση άδειας εγκατάστασης βιομηχανίας, βιοτεχνίας, επαγγελματικών εργαστηρίων και αποθηκών, δραστηριοτήτων του Ν. 2516/97 και του Ν.2965/2001 (εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής)
06. Αρχιτεκτονική μελέτη, εις τριπλούν
07. Τοπογραφικό ιδιοκτησίας, εις τριπλούν/ Να απεικονίζονται και οι όμορες ιδιοκτησίες, με θεωρημένους όρους δόμησης από το αρμόδιο πολεοδομικό Γραφείο και διάγραμμα κάλυψης. Σαν όροι δόμησης θα λαμβάνονται, όχι μόνο οι όροι και οι περιορισμοί που προβλέπονται από το ΠΔ 24/5/85 (εκτός σχεδίου δόμησης), αλλά και το σύνολο άλλων ειδικών διατάξεων της περιοχής, όπως π.χ. η ΚΥΑ 83840/3591/86, για αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους κ.λπ. (ΦΕΚ 1 Δ'/87), ΚΥΑ 5796/16-9-96 (ΦΕΚ 854 Β') εθνικό πάρκο Περιφέρειας ΑΜΘ - Συνθήκη Ramsar, εγκεκριμένο Γ.Π.Σ., ΖΟΕ κ.λ.π. Σε περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων, θα πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση των νομίμων από τα αυθαίρετα.
08. Αίτηση για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας ύστερα από έγκριση παρεκκλίσεων ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης, στις εκτός σχεδίων πόλεων περιοχές
09. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων και προέγκρισης χωροθέτησης (Εφ΄ όσον απαιτείται)/ Σύμφωνα με το Ν. 1650/86 και την ΚΥΑ 69269/5387/90/ Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Εκμίσθωση δημόσιου λατομείου αδρανών υλικών με απευθείας σύμβαση εντός λατομικής περιοχής
10. Γνώμη αρμόδιου φορέα με θεωρημένα σχέδια/ Η γνώμη αυτή θα πρέπει να είναι αναλυτικά και ειδικά αιτιολογημένη ως προς τους λειτουργικούς λόγους, που καθιστούν αναγκαίες τις ζητούμενες παρεκκλίσεις, καθ' όσον η γνώμη αυτή καθώς και η αντίστοιχη γνώμη του ΣΧΟΠ, αποτελούν την αιτιολογική βάση των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, οι οποίες ως θεσπίζουσες εξαίρεση από τους γενικούς κανόνες, σε περίπτωση έγκρισης της αιτούμενης παρέκκλισης, επιβάλλεται να είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες.
 
Διαδικασία:
 
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση οικοδομικής άδειας ύστερα από έγκριση παρεκκλίσεων ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης, στις εκτός σχεδίων πόλεων περιοχές, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 
Βήµα 1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
 
Βήμα 2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
 
Βήµα 3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
 
Βήµα 4 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
 
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει την οικοδομική άδεια ύστερα από έγκριση παρεκκλίσεων ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης, στις εκτός σχεδίων πόλεων περιοχές.