Ελλάδα

Το «γαλατικό χωριό» της Ευρυτανίας που αντιστέκεται στην ερημοποίηση της υπαίθρου - Μετά από έκκληση, αποκτά ξανά ζωή

Το «γαλατικό χωριό» της Ευρυτανίας που αντιστέκεται στην ερημοποίηση της υπαίθρου - Μετά από έκκληση, αποκτά ξανά ζωή
Για πολλούς είναι ένα όνειρο η επιστροφή στο χωριό, για άλλους μία κρυφή επιθυμία και για άλλους απλώς πραγματικότητα.

Το τηλέφωνο των τοπικών παραγόντων του χωριού Φουρνά δεν σταματάει να χτυπά, από ανθρώπους που σπεύδουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα σωτηρίας του χωριού, μέσω παροχής σπιτιού και εργασίας για όσες οικογένειες το επιθυμούν.

Δεκάδες άνθρωποι επικοινωνούν καθημερινά με τους τοπικούς παράγοντες του χωριού Φουρνά στην Ευρυτανία, ανταποκρινόμενοι στην αγγελία του ιερέα και της δασκάλας που ζητούν οικογένειες να μετοικήσουν στο χωριό παρέχοντες σε εκείνες σπίτι και εργασία, έτσι ώστε να παραμείνει «ζωντανό» και να μη κλείσουν τα σχολεία.

Ήδη οι πρώτες δύο πολύτεκνες οικογένειες έχουν μετακομίσει. Ο Στέφανος Κωστόπουλος και η Βασιλική Εμμανουήλ μαζί με τα έξι τους παιδιά ήταν η πρώτη οικογένεια στο χωριό που είναι χτισμένο κοντά στις πηγές του ποταμού Φουρνιώτικου, σε υψόμετρο 840 μέτρων περικυκλωμένο από ένα δάσος με έλατα.

eyritania383_fa412.jpeg

Οι γονείς περιγράφουν στο Dnews πως πήραν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν εντελώς τις ζωές τους.

Από το 2008 ο Στέφανος και η Βασιλική είναι μαζί. Το 2011 γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος. Εκείνος δούλευε σεζόν στην Νάξο ως μάγειρας. Έπειτα γύρισε στην Αθήνα ως σεκιουριτι σε εταιρία και στο αεροδρόμιο. «Μια ημέρα» όπως λέει και ο ίδιος η αδερφή της γυναίκας του, του βρήκε δουλειά στη Γερμανία. «Καθήσαμε τρία χρόνια εκεί όπου γεννήθηκε και το τέταρτο παιδί μας. Εξαιτίας του bullying που είχε υποστεί ο μεγάλος μου γιος φύγαμε από την Γερμανία και γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα».

Από το 2020 μέχρι το 2023 ο Στέφανος εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ. Ύστερα έφυγε και ξανά πήγε, μόνος του αυτή την φορά, στην Γερμανία. Το καλοκαίρι ενημερώθηκε ότι απολύεται. Τότε είδε την αγγελία στο Facebook.

«Είπα στην γυναίκα μου θέλεις να το δοκιμάσουμε; Και εκείνη συμφώνησε. Στις 14 Αυγούστου μίλησε με τον πατήρ Κωνσταντίνο Ντούσικο και ανέβηκαν στο χωριό. Έχουμε προσαρμοστεί εμείς αλλά και τα παιδιά. Ζουν ήρεμα και αρμονικά. Ζούμε όπως ήμασταν εμείς μικροί. Τα παιδιά ζουν ανέμελα χωρίς να φοβόμαστε να πάνε στις κούνιες. Στο γυμνάσιο υπάρχουν ακόμα τέσσερα παιδιά και δημοτική άλλα δύο. Παντού υπάρχει κρίση, πλέον οι πόλεις δεν αξίζουν να μένεις. Προτιμούμε να είμαστε με τα λίγα και τα καλά. Μας παρέχουν κατοικία και εργασία είτε στο δήμο, είτε κάποια μεροκάματα. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι αν κάποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την προσπάθεια μας είναι καλοδεχούμενος. Έχουν γίνει όλα πολύ γρήγορα. ´Οποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει».

eyritania82_23aa4.jpeg

«Το χωριό μας πήρε και πάλι ζωή»

Από την πλευρά του ο πατήρ Κωνσταντίνος Ντούσικος δηλώνει στο Dnews πως αισθάνεται πολύ συγκινημένος για το αποτέλεσμα που έχει η προσπάθεια που κάνουν με τη διευθύντρια και δασκάλα του δημοτικού σχολείου κα. Παναγιώτα Διαμαντή.

«Πάνω από 100 οικογένειες ενδιαφέρονται σοβαρά να ανέβουν. Πάμε βήμα, βήμα για να γίνουν τα πράγματα σωστά. Ξεκινήσαμε με δύο οικογένειες. Σιγά, σιγά ανοίγονται οι δρόμοι με τουριστικές επιχειρήσεις που δείχνουν και αυτές ενδιαφέρον, προκειμένου να υπάρχουν και θέσεις εργασίες για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος. Πέρσι στον αγιασμό ήθελα να βάλω τα κλάματα γιατί ήξερα τι θα ακολουθήσει. Τουλάχιστον τώρα θα κρατηθούν τα σχολεία μας. Πήρε ζωή και πάλι το χωριό μας. Έχουν δεσμευτεί οι αρχές και η περιφέρεια ότι θα βοηθήσουν. Τα τελευταία χρόνια το χωριό μας είχε νεκρώσει από τους 158 μόνιμους κατοίκους μέσα σε τρία χρόνια πέσαμε στους 118. Εύχομαι να πάρουμε τα πάνω μας. Όσοι μπορούν και επιθυμούν θα θέλαμε να μας στηρίξουν».

Η αγγελία που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα έλαβε μεγάλη ανταπόκριση και θετικά σχόλια.

«Ζητούνται Οικογένειες»

«Από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι. Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία.

Το χωριό διαθέτει
* νηπιαγωγείο,
* δημοτικό,
* γυμνάσιο και
* λύκειο

Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!
Αν γνωρίζετε κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες. Τηλέφωνο 6993702888».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Φιλαδελφία Οικοστηρίζω Μανώλης Κιουτσούκης μιλά αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν κάτοικοι και φορείς ανά τη χώρα, εξηγώντας παράλληλα, τους λόγους που ο σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τέτοιου είδους προσπάθειες.

«Στηρίζουμε οικογένειες που θέλουν να έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, με τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία. Το χωριό είχε πρόβλημα το σχολεία στο χωριό Φουρνά. Ο ιερέας και οι κάτοικοι του χωριού που πήραν αυτή την πρωτοβουλία ανακαίνισαν δυο σπίτια για να μπορούν να υποδεχτούν οικογένειες, με εργασία για τον σύζυγο της οικογένειας στο δασικό συνεταιρισμό. Εμείς δημοσίευσαν την «αγγελία» αυτή και καθημερινά δεχόμαστε 30 με 40 τηλέφωνα. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και λίστα αναμονής. Ήδη έχουν καλυφθεί με δύο πολύτεκνες οικογένειες και ετοιμάζονται κι άλλα σπίτια για τον Νοέμβριο. Ο κόσμος αναζητά μία καλύτερα ποιότητα ζωής, ωστόσο υπάρχουν και πολλά άτομα που παίρνουν για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Μας πήραν τηλέφωνο ακόμα και από Αυστρία, Γερμανία και Αγγλία. Ως συλλογος στηρίζουμε την αναγέννηση των χωριών. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα όπως η Βαμβακού Λακωνίας, μία παρέα ανθρώπων έβλεπε το χωριό τους να σβήνει και έπειτα από αίτημα σε γνωστό ίδρυμα τους χρηματοδότησαν 100%. Το Κυπαρισση Λακωνίας ο μητρόπολης Παύλος ο Μακαριστός ο οποίος εκοιμηθη το 2019 είχε κάνει τεράστια προσπαθεί με τα χωριά του άνω Βόλου στην Κοζάνη. Είναι πολύ σημαντικό μα αναδειχθούν και οι δύο πλευρές. Και αυτοί που αναζητούν μία νέα ζωή και αυτοί που στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες».