Ελλάδα

Η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 33χρονου από φωτοβολίδα

Η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 33χρονου από φωτοβολίδα
Στο φως της δημοσιότητας η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη στην Κρήτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από ναυτική φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το cretalive.gr, η έκρηξη της φωτοβολίδας προκάλεσε εκτεταμένα και ανεπανόρθωτα τραύματα στην κοιλιακή χώρα και το συκώτι του 33χρονου. Τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση θα συμπεριληφθεί στον φάκελο της υπόθεσης, την ώρα που η έρευνα συνεχίζεται. Η κηδεία του 33χρονου θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (20/3).

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σε πεζόδρομο της πόλης παραμονές Καθαράς Δευτέρας, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η ναυτική φωτοβολίδα, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θέλησε να πυροδοτήσει ο 33χρονος, εξερράγη πάνω του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον πεζόδρομο προκύπτει ότι οι νεαροί είχαν πυροδοτήσει ήδη αρκετές, όταν ο 33χρονος Μανώλης προσπάθησε να «ανάψει» μια ακόμη, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακούμπησε την φωτοβολίδα στην κοιλιά του στην προσπάθειά του να δει τι συμβαίνει όταν ξαφνικά το επικίνδυνο εκρηκτικό εξερράγη, με τον εκκωφαντικό θόρυβο να ακούγεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι από τους φίλους του, που βρίσκονταν δίπλα του την ώρα της έκρηξης, θεώρησαν αρχικά ότι είχαν χτυπηθεί οι ίδιοι. Σε δευτερόλεπτα συνειδητοποίησαν πως ο νεαρός αιμορραγούσε και κάλεσαν σε βοήθεια. Ο 33χρονος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, είχε υποστεί σοβαρά τραύματα και παρά την μάχη που έδωσαν οι γιατροί δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

«Το παιδί είχε χτυπηθεί στο συκώτι, δεν πρόλαβε να πει τίποτα»

Οικογενειακός φίλος του 33χρονου, μιλώντας στο Star, περιέγραψε όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ. «Είχε ανάψει (σ.σ. τη φωτοβολίδα), την κρατούσε στο χέρι και τη στριφογύριζε και κάποια στιγμή εξερράγη και έφυγε ένα τμήμα και του καρφώθηκε στα πλευρά. Το παιδί είχε χτυπηθεί στο συκώτι. Δεν πρόλαβε να πει τίποτα» τόνισε ο ίδιος.

Οι ληγμένες φωτοβολίδες και τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας εκ των δύο φίλων του 33χρονου Μανώλη ήταν εκείνος που είχε προμηθευτεί τις φωτοβολίδες. Ο ίδιος παρέδωσε στις αρχές την υπόλοιπη παρτίδα που όπως διαπιστώθηκε περιείχε ληγμένες φωτοβολίδες. Αυτό μάλιστα κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν πως ο νεαρός τις προμηθεύτηκε από κάποιον ψαρά.

Συνελήφθησαν οι φίλοι του 33χρονου

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο φίλοι του θύματος, που διασκέδαζαν μαζί του το βράδυ της Κυριακής (17/3), συνελήφθησαν μετά τον θάνατό του και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί ρητή δικάσιμος ως προς τα αδικήματα της κατοχής (για τον ένα) και χρήσης (και για τους δύο) βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ο ένας εκ των δύο φέρεται να είχε στην κατοχή του τις φωτοβολίδες. Φέρεται να ισχυρίστηκε πως τις πήρε από κάποιον γνωστό του που διαθέτει σκάφος και υποχρεούται να έχει φωτοβολίδες σε αυτό. Σημείωσε πως είχαν λήξει και ο φίλος του έπρεπε να προμηθευτεί νέες, αλλά αντί να τις πετάξει, τις έδωσε σε αυτόν. Στην αστυνομία παραδόθηκαν12 φωτοβολίδες, εκ των οποίων οι 10 είχαν χρησιμοποιηθεί.

«Είχε σκάσει η φωτοβολίδα στην κοιλιά του, ήταν ανοιχτή πληγή μεγάλη. Εγώ δεν είδα τίποτα, την στιγμή που πήγα είχε σβήσει η φωτοβολίδα».

Μετά την καρναβαλική παρέλαση, διασκεδάζαμε στα μαγαζιά εστίασης και κάποια στιγμή ακούσαμε έντονο κρότο», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Λασιθίου και αυτόπτης μάρτυρας, Μιχάλης Πλακογιαννάκης.

«Μετά από ένα λεπτό, μας ενημέρωσαν ότι κάποιος τραυματίστηκε. Λόγω της ιδιότητάς μου πήγα να δω αν χρειάζεται βοήθεια. Ήταν μια γιατρός εκεί, έδινε ήδη τις πρώτες βοήθειες. Είχε τις αισθήσεις του το παιδί όταν πήγα. (…) Μέχρι που έφυγε από εμάς, είχε τις αισθήσεις του. Στα 7 λεπτά ήρθε το ασθενοφόρο, μέσα στο νοσοκομείο προφανώς δεν κατάφεραν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή».

Όπως λέει ο ίδιος: «Είχε σκάσει η φωτοβολίδα στην κοιλιά του, ήταν ανοιχτή πληγή μεγάλη. Εγώ δεν είδα τίποτα, την στιγμή που πήγα είχε σβήσει η φωτοβολίδα».

«Πολύ επικίνδυνες»

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σημειώνει: «Είναι τραγικό εορταστικές ημέρες να τις αμαυρώνουν τέτοια πράγματα. Είναι τραγικό για ποιον λόγο χάνονται ζωές. Αυτές οι φωτοβολίδες είναι πολύ επικίνδυνες. Είχαμε το περιστατικό με τον αστυνομικό (σ.σ. στου Ρέντη)». Σύμφωνα με τον κ. Καλλιακμάνη: «Κάποιες από αυτές που είχαν, ήταν ληγμένες. Δεν είναι αστείο αυτό. Χρειάζεται ειδική άδεια για να κάνεις χρήση για οποιονδήποτε λόγο, τέτοιων φωτοβολίδων. Τις πουλάνε παντού, το ζήτημα είναι πως την χρησιμοποιείς».