Αθλητισμός

Μουντιάλ 2022: Φοβερή Κροατία, πέταξε εκτός ημιτελικών τη Βραζιλία, 4-2 στα πέναλτι

Μουντιάλ 2022: Φοβερή Κροατία, πέταξε εκτός ημιτελικών τη Βραζιλία, 4-2 στα πέναλτι Φωτογραφία: EPA/Friedemann Vogel
H Κροατία έριξε στο καναβάτσο τη Βραζιλία επικρατώντας 4-2 στα πέναλτι (1-1 παρ., κ.α. 0-0) και πήρε το πολύτιμο εισιτήριο για τα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022.

Η φοβερή Κροατία έκοψε τη χαρά των Βραζιλιάνων και τα όνειρα που είχαν στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η μπαρουτοκαπνισμένη «hrvacka» σόκαρε τη Βραζιλία και την έστειλε πίσω στο... σπίτι μέσω των πέναλτι (4-2, κ.α. 0-0 και παράταση 1-1).

Έτσι, οι Κροάτες έφτασαν για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο στα ημιτελικά και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία.

Δείχνοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, οι ποδοσφαιριστές της «Χρβάτσκα», κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 117’ με τον Πέτκοβιτς, το υπέροχο γκολ που σημείωσε στο 105’+1’ ο Νεϊμάρ Τζούνιορ και με ήρωα (ξανά) τον Λιβάκοβιτς στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, πήραν ακόμη μία τεράστια πρόκριση, στέλνοντας τη «σελεσάο» για άλλη μία διοργάνωση στο... σπίτι της από πολύ νωρίς.

Ο Νεϊμάρ «έπιασε» τον Πελέ

Με το γκολ του στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης στον προημιτελικό του Μουντιάλ με την Κροατία, ο Νεϊμάρ ισοφάρισε το ρεκόρ του -θρύλου της Βραζιλίας- Πελέ με 77 γκολ στην εθνική ομάδα, το οποίο κατείχε ο «βασιλιάς» για 51 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIFA αναγνωρίζει το ρεκόρ, αλλά η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και ο Πελέ δεν θα το κάνουν, επειδή αναφέρουν ότι σημείωσε 95 γκολ. Όμως, η FIFA μετρά μόνο παιχνίδια μεταξύ δύο εθνικών ομάδων, ενώ μερικά από τα γκολ του Πελέ σημειώθηκαν σε φιλικά με ομάδες, σύμφωνα με σχετική αναφορά του BBC.

Ο Νεϊμάρ χρειάστηκε 124 αγώνες με τη «σελεσάο» για να «πιάσει» τον Πελέ, ο οποίος έφτασε με τη σειρά του στα 77 γκολ σε 92 αγώνες με την εθνική ομάδα.

Ο 82χρονος Πελέ -ο οποίος κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα με τη Βραζιλία, το 1958, το 1962 και το 1970- νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, ενώ σημείωσε το τελευταίο γκολ του με την εθνική σε φιλικό με την Αυστρία το 1971.