Αθλητισμός

Εμπαπέ και Τουράμ κατά της Ακροδεξιάς - Τα μηνύματά τους για τις εκλογές στη Γαλλία

Εμπαπέ και Τουράμ κατά της Ακροδεξιάς - Τα μηνύματά τους για τις εκλογές στη Γαλλία Φωτογραφία: EPA/ CHRISTOPHER NEUNDORF
Η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ζήτησε να γίνει σεβαστή η ουδετερότητα της εθνικής ομάδας, αλλά ο Κιλιάν Εμπαπέ είχε κάτι σημαντικό να πει.

Μπροστά τους είχαν την αποψινή πρεμιέρα των «τρικολόρ» στο Euro 2024. Αλλά ο Μάρκους Τουράμ και ο Κιλιάν Εμπαπέ είχαν στο μυαλό τους κάτι πολύ πιο σημαντικό από το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: τις εκλογές στη Γαλλία και την απειλή της Ακροδεξιάς.

Σε δηλώσεις που έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι δύο σταρ της εθνικής ομάδας της Γαλλίας απευθύνθηκαν στους πολίτες, τονίζοντας τη σοβαρότητα που έχουν αυτές οι πρόωρες εκλογές.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι λυπηρή, είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Μάρκους Τουράμ το Σάββατο. «Είναι η λυπηρή πραγματικότητα της κοινωνίας μας σήμερα. Πρέπει να πούμε σε όλους να πάνε να ψηφίσουν. Πρέπει όλοι να δώσουμε μάχη καθημερινά ώστε να μην επιτύχει το Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε απερίφραστα.

«Κάποιοι παίκτες μπορεί να πουν απλά ότι ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετό. Πρέπει να εξηγήσουμε πώς φτάσαμε εδώ και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχω αμφιβολία ότι όλοι σκέφτονται όπως εγώ στην ομάδα», συμπλήρωσε.

Μετά τις δηλώσεις του, η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ζήτησε να γίνει σεβαστή η ουδετερότητα της εθνικής ομάδας και να μην γίνει πολιτική εκμετάλλευσή της. Αλλά, σημείωσε ότι οι παίκτες είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους.

Κιλιάν Εμπαπέ: Η κατάσταση στη χώρα είναι σοβαρή

Μία ημέρα αργότερα, ο Κιλιάν Εμπαπέ με δηλώσεις του στήριξε απόλυτα τα λεγόμενα του Μάρκους Τουράμ. «Έχω την ίδια άποψη όταν μιλάω για διαφορετικότητα, ανοχή και σεβασμό», δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας.

«Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι εναντίον ακραίων απόψεων και των ιδεών που διχάζουν τους ανθρώπους», τόνισε. «Στις 7 Ιουλίου θέλω να είμαι υπερήφανος που φοράω αυτή τη φανέλα, αλλά δεν θέλω να εκπροσωπώ μία χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου ή τις αξίες μας», συμπλήρωσε ο 25χρονος.

«Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Για αυτό θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Γάλλους πολίτες, αλλά κυρίως στους νέους. Είμαστε μία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε τα άκρα να χτυπάνε τις πόρτες της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας», υπογράμμισε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές- που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου- το Εθνικό Μέτωπο μπορεί για πρώτη φορά να είναι ο νικητής, αλλά ίσως χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ αναφέρθηκε στο ποσοστό της αποχής στις εκλογές. «Ήμουν κι εγώ έτσι νεότερος, πίστευα ότι η φωνή μου δεν θα αλλάξει τίποτα. Ναι, η φωνή σας μπορεί να κάνει διαφορά», τόνισε απευθυνόμενος στους νέους.

Η UEFA έχει αυστηρούς κανονισμούς κατά των πολιτικών δηλώσεων στο γήπεδο, αλλά ο Εμπαπέ δεν απέκλεισε να γίνει κάτι τέτοιο στην αποψινή αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αυστρία.

«Όλοι ενδιαφέρονται. Όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στη Γαλλία. Υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν πιο άνετα να μιλήσουν», δήλωσε ο 25χρονος. «Θέλουμε να προστατεύσουμε όλους τους παίκτες μας και προφανώς τη γαλλική ομάδα. Αλλά το έχουμε σκεφτεί και νομίζω ότι θα κάνουμε κάτι. Οπότε κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά», συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος λέει να μην μπερδεύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική, αλλά εδώ μιλάμε για μία κατάσταση που είναι πολύ σημαντική, πιο σημαντική από το παιχνίδι. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι σοβαρή και πρέπει να δράσουμε».