Διεθνή

Σαρκοζί κατά Μακρόν: Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να βυθίσουν τη Γαλλία στο χάος

Σαρκοζί κατά Μακρόν: Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να βυθίσουν τη Γαλλία στο χάος Φωτογραφία: EPA/ LUDOVIC MARIN
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιτρέπει στην ακροδεξιά να χτυπήσει τις πόρτες της εξουσίας, καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε ότι η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στο χάος, καθώς το κόμμα του είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό.

Η διάλυση του κοινοβουλίου ήταν «τεράστιο ρίσκο» για τη Γαλλία, επειδή θα μπορούσε να «βυθίσει τη χώρα στο χάος, από το οποίο θα έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία να βγει».

«Το να δώσουμε τον λόγο στον γαλλικό λαό, για να δικαιολογήσουμε τη διάλυση είναι ένα παράξενο επιχείρημα, επειδή ακριβώς αυτό έκαναν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στη Le Journal du Dimanche για την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές 2024.

«Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επιβεβαιώσουν την οργή τους, αντί να την αντιστρέψουν», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος σημείωσε ότι έχει καλές σχέσεις με τον Μακρόν.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

Δημοσκόπηση της Ifop που δημοσίευσε η Le Journal du Dimanche δείχνει τον Εθνικό Συναγερμό να προηγείται με 35%. Το νέο Λαϊκό Μέτωπο- συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς- είναι στη δεύτερη θέση με 26% ενώ η «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 61% των ανθρώπων που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 σκοπεύουν να στηρίξουν το κόμμα του στις 30 Ιουνίου.

Παρόμοια εικόνα καταγράφουν και άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, στις οποίες το κόμμα του Μακρόν είναι στην τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τον Εθνικό Συναγερμό και το νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι δεύτερο.

Έρευνα της Opinionway δείχνει ότι το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει το 32%, το νέο Λαϊκό Μέτωπο 25%, ενώ το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας είναι και πάλι στο 19%.

Λιονέλ Ζοσπέν: Ο Μακρόν επιτρέπει στην ακροδεξιά να χτυπήσει τις πόρτες της εξουσίας

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, επέκρινε την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σχολιάζοντας ότι δεν ήταν υπεύθυνη κίνηση.

Αυτή η απόφαση, επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, άνοιξε την πόρτα προκειμένου η ακροδεξιά να βρεθεί στην εξουσία.

«Άνοιξε τον δρόμο στον Εθνικό Συναγερμό, επέτρεψε σε αυτό το κόμμα της ακροδεξιάς να χτυπήσει τις πόρτες της εξουσίας», δήλωσε ο Ζοσπέν, Σοσιαλιστής που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2002.

«Για άλλη μία φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε μόνος του», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης της Γαλλίας θα έπρεπε να συμβουλευτεί τον πρωθυπουργό του, όπως και τους προέδρους της γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης.

«Λέει ότι δίνει φωνή στον λαό, αλλά οι συμπολίτες μας θα πρέπει να πάρουν πολύ βαριές αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η προεκλογική εκστρατεία θα κρατήσει λιγότερο από 15 ημέρες. Αυτό δεν είναι υπεύθυνο», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.