Διεθνή

Η «ζαριά» του Μακρόν που άνοιξε την πόρτα στην ακροδεξιά

Η «ζαριά» του Μακρόν που άνοιξε την πόρτα στην ακροδεξιά
Το «τζογάρισμα» του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες κάλπες άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά: Ο πρόεδρος πόνταρε στον φόβο, υποτίμησε το εκλογικό σώμα και αυτό του γύρισε την πλάτη με πιθανότατα ολέθριες συνέπειες για την Γαλλία.

Η επιλογή του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές - έπειτα από τον θρίαμβο της Λεπέν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου - προκάλεσε σοκ και δημιούργησε φόβους ότι το «στοίχημα» του προέδρου θα μπορούσε να γυρίσει «μπούμερανγκ»... για ολόκληρη τη χώρα.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και η Γαλλία έχει πλέον κυριευτεί από την αίσθηση του αναπόφευκτου της νίκης της ακροδεξιάς.

Η Εθνική Συσπείρωση κέρδισε την Κυριακή τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και ο Μακρόν ηττήθηκε κατά κράτος. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το RN συγκέντρωσε το 33,15% των ψήφων, ενώ ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) ήρθε δεύτερος με 27,99% και η συμμαχία Ensemble του Γάλλου προέδρου κατρακύλησε στην τρίτη θέση με 20,76%. 

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαν να χαρίσουν στο κόμμα της αιώνιας αντιπάλου του Μακρόν τη γαλλική κυβέρνηση. Η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα σενάρια είναι τώρα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κατορθώσει να κερδίσει ψηφοφόρους της παράταξης Μακρόν - η οποία δηλώνει έτοιμη να «κάνει πίσω» αποσύροντας υποψηφίους της που τερμάτισαν τρίτοι.

Ο πρόεδρος έχει πάρει πολλά ρίσκα στην πολιτική του καριέρα - σχολιάζει το France24 - αλλά η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι εκείνη που θα σημαδεύσει ανεξίτηλα την κληρονομιά του και θα εγκαινιάσει για ολόκληρη την Ευρώπη μια νέα «εποχή των άκρων».

Ξεκάθαρη ελπίδα του Μακρόν υπήρξε πως οι ψηφοφόροι θα αντιδράσουν στην προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία. Οι επικριτές του ωστόσο, τον προειδοποιούσαν πως υποτιμά το εκλογικό σώμα που τον... αντιπαθεί βαθιά - κάτι που υποδεικνύουν και τα ποσοστά αποδοχής του που δεν ξεπερνούν το 22%.

Το στοίχημά του, έλεγαν, κινδυνεύει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την πόρτα στην ακροδεξιά. Και είχαν δίκιο.

28926603_b2a37.jpg

«Τώρα πιο αδύναμος από ποτέ, ο Μακρόν βγάζει την «φιλοσοφική του λίθο»- αυτή που του επέτρεψε να κερδίσει την εξουσία και να την κρατήσει, αλλά που έκτοτε έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της», έγραφε προεκλογικά η δημοσιογράφος Σολέν ντε Ρουαγιέ στη Le Monde.

«Δημιουργεί το κλίμα μιας ολέθριας αντιπαράθεσης μεταξύ λαϊκιστών και προοδευτικών, την οποία ουσιαστικά συνοψίζει στο "εγώ ή το χάος". Ποντάρει στη μετατροπή του "όλοι εναντίον του Μακρόν" σε "όλοι εναντίον της Εθνική Συσπείρωσης"».

Η στρατηγική του να υποδαυλίζει ένα κλίμα φόβου προκειμένου να αναδείξει την παράταξή του ως τη μόνη λογική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της γαλλικής κοινωνίας θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ - έγραφε δυο μέρες πριν η ανταποκρίτρια του Guardian στο Παρίσι.

Από τη στιγμή που ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές αυτές, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας, σχολίαζε από την πλευρά του ο Antoine Bristielle από το Fondation Jean-Jaurès - γαλλική δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Ο ίδιος ο Μακρόν γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος», σημείωνε. «Διοικεί τη χώρα σαν να παίζει σε σειρά του Netflix - και πρέπει να βάζει ένα αγωνιώδες φινάλε στο τέλος κάθε επεισοδίου».

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από το ακροδεξιό RN στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως έτσι θα μπορούσε να «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο. Ακόμη και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, ωστόσο, «αναγκάστηκαν» γρήγορα να αναγνωρίσουν πως πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν τον ίδιο τον πρόεδρο υπεύθυνο για το χάος που δημιουργήθηκε.

Πλέον είναι όλο και πιο ρεαλιστικοί οι φόβοι πως μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα έβαζε τη Γαλλία στον ίδιο δρόμο με την Ουγγαρία, όπου οι όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές του λαϊκιστή Όρμπαν διαβρώνουν τους όποιους δημοκρατικούς θεσμούς.

Και η Γαλλία δεν είναι Ουγγαρία: Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του μπλοκ. 

Μπορεί η έξοδος από την ΕΕ και την ευρωζώνη να έχει «εξαφανιστεί» πλέον από την ατζέντα του RN - ωστόσο μια γαλλική ακροδεξιά κυβέρνηση πρόκειται να θέσει επιτακτικά μια σειρά από υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της χώρας στο μπλοκ.

Στην Ευρώπη, «η ανάληψη της εξουσίας από μας θα σηματοδοτήσει την "επιστροφή" της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους αυτή την περασμένη εβδομάδα ο Ζορντάν Μπαρντελά. Το RN είναι έτοιμο, είπε, να διαπραγματευτεί «εξαιρέσεις» σε μια σειρά από κανόνες της ΕΕ για τη Γαλλία. Και αυτό λίγες ημέρες μετά το «καμπανάκι» της Επιτροπής για το έλλειμμα.