Αθλητισμός

Euro 2024: Η Γεωργία στους «16» - Νίκη με 2-0 επί της Πορτογαλίας

Euro 2024: Η Γεωργία στους «16» - Νίκη με 2-0 επί της Πορτογαλίας
Η Γεωργία ισοπέδωσε την Πορτογαλία στο Εuro 2024 κάνοντας την μεγάλη έκπληξη στο φινάλε του 6ου ομίλου.

Η Γεωργία έκανε ένα ακόμη «θαύμα» και νίκησε με 2-0 την Πορτογαλία των 8 αλλαγών στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του 6ου ομίλου του Euro 2024.

Έτσι εξασφάλισε την παρουσία της στους «16» του τουρνουά τερματίζοντας στην 3η θέση του γκρουπ.

Μία νίκη που έφερε τα... πάνω-κάτω και στη μάχη των τρίτων θέσεων, με την Ουγγαρία να μένει εντέλει εκτός διοργάνωσης (μαζί με την Κροατία), αλλάζοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό και τις διασταυρώσεις στη φάση των «16».

Τα γκολ του Κβαρατσκέλια (2’) και Μικαουτάτζε (57’ πέν.) υπέγραψαν την ιστορική νίκη των Γεωργιανών που θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία στις 30 Ιουνίου στο «RheinEnergieStadion» της Κολονίας, ενώ η Πορτογαλία θα παίξει με τη Σλοβενία την 1η Ιουλίου στο «Waldstadion» της Φρανκφούρτης.

Στο βράδυ που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης με 50 συμμετοχές σε μεγάλες εθνικές διοργανώσεις, η Γεωργία κατάφερε να πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον αγωνιστικό χώρο της «Arena AufSchalke», παίρνοντας «κεφάλι» στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό.

Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να αντιδράσουν με τον Ρονάλντο, όμως το φάουλ που εκτέλεσε στο 17’ βρήκε σε ετοιμότητα τον Μαμαρντασβίλι, ο οποίος έδιωξε με γροθιές. Στο 28’ το σουτ του Κονσεϊσάο μέσα από τη μεγάλη περιοχή κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Φέλιξ βρήκε χώρο για να εκτελέσει, αλλά η μπάλα ελάχιστα έξω από το αριστερό δοκάρι. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο ίδιος παίκτης είχε άλλη μία τελική προσπάθεια, όμως ο Μαμαρντασβίλι μπλόκαρε σταθερά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Πορτογαλία να ανεβάζει την πίεσή της (ευκαιρίες για Ρονάλντο και Ντανίλο στο 47’), αλλά την Γεωργία να είναι εκείνη που «χτύπησε» ξανά πρώτη. Στο 55’ ο Αντόνιο Σίλνα βρήκε άτσαλα τον Λοτσοσβίλι μέσα στην περιοχή, όμως ο Σάρερ δεν έδειξε αρχικά την παράβαση.

Κλήθηκε, ωστόσο, απ’ τον Ουκρανό VAR Μίκολα Μπαλάκιν κι έκανε on field review δίνοντας την εσχάτη των ποινών υπέρ των Γεωργιανών. Ο αλάνθαστος απ’ την άσπρη βούλα Ζόρζε Μικαουτάτζε δεν αστόχησε στο 57’ κι έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων για τη Γεωργία, φέρνοντάς την ολοένα και πιο κοντά στο... όνειρο.

Δείτε τα γκολ