Αθλητισμός

Tour de France: Φέτος ο ποδηλατικός γύρος δεν ξεκινά από τη Γαλλία και δεν τερματίζει στο Παρίσι

Tour de France: Φέτος ο ποδηλατικός γύρος δεν ξεκινά από τη Γαλλία και δεν τερματίζει στο Παρίσι Φωτογραφία: EPA/ ETIENNE GARNIER
Το όνειρο κάθε ποδηλάτη, το Tour de France ξεκινά το Σάββατο 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου.

Το φετινό Tour de France είναι πολύ διαφορετικό. Για πρώτη φορά φέτος δεν ξεκινά από την Γαλλία, αλλά από την Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Φλωρεντία, το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Στην 111η χρονιά της διοργάνωσής του δε, ο τερματισμός δεν θα είναι στον πύργο του Άιφελ, ούτε στα Ηλύσια πεδία αλλά στην Νίκαια της Γαλλίας. Η διαδρομή φέτος φαίνεται να είναι φτιαγμένη για ορειβάτες με 65 πλαγιές και 4 τερματισμούς κορυφής. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η φετινή διαδρομή έχει πολλά βουνά: Απέννινα, Ιταλικές και Γαλλικές Άλπεις, Πυρηναία και Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία.

Ο ποδηλατικός γύρος ξεκινά από τη Φλωρεντία το Σάββατο και αυτή είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά που δεν θα γίνει η εκκίνηση από τη Γαλλία. Αλλά είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Ιταλία. Με εξαίρεση το 1903 και 1904, που ο τερματισμός ήταν στο Βιλ-ντ'Αβραί, ο ποδηλατικός γύρος πάντα τερμάτιζε στο Παρίσι.
Αρχικά στο Παρκ ντε Πρενς, την έδρα της Παρί σεν Ζερμέν, από το 1906 ως το 1967, μετά στο ποδηλατοδρόμιο, στο στάδιο Ζακ Ανκετίλ από το 1968 ως το 1975 και έκτοτε στα Ηλύσια Πεδία.

Ωστόσο, φέτος, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Παρίσι ο τερματισμός μεταφέρεται πιο νότια στη Νίκαια. Συνολικά ο ποδηλατικός γύρος καλύπτει 3.498 χλμ.

{https://www.youtube.com/watch?v=d64tknPJl8Q}