Υγεία

Το πιο υγιεινό παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

Το πιο υγιεινό παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών Φωτογραφία: pexels
Το παγωτό είναι ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και άλλα συστατικά που αναμειγνύονται και καταψύχονται σε ένα κρεμώδες, πλούσιο επιδόρπιο. Διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο ή φρούτα διατίθενται στο εμπόριο, ενώ πολλές φορές για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα προστίθενται χρωστικές και σταθεροποιητές τροφίμων.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το παγωτό είναι νόστιμο. Μπορεί όμως να είναι ταυτόχρονα και υγιεινό; Διαιτολόγοι μοιράζονται τις συμβουλές τους για τα πιο υγιεινά παγωτά. Φυσικά, η τελική επιλογή είναι δική σας.

«Το παραδοσιακό παγωτό φτιάχνεται με πλήρες γάλα και πηχτή κρέμα. Έχει συνήθως πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», λέει στο Today.com η Natalie Rizzo, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι αυτό που δίνει στο παγωτό την χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του. Στην πραγματικότητα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το παγωτό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10% λίπος γάλακτος κατά βάρος για να θεωρείται «παγωτό», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το πραγματικό παγωτό μπορεί επίσης να προσφέρει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη D. Τα φρέσκα φρούτα ή οι ξηροί καρποί που προστίθενται στο παγωτό μπορεί να παρέχουν πρόσθετες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Το παγωτό μπορεί να μην είναι υγιεινή τροφή, αλλά όταν τρώγεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ποιο παγωτό θεωρείται πιο υγιεινό

Όταν επιλέγετε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις παγωτού, οι ειδικοί συνιστούν να συγκρίνετε τις λίστες συστατικών και τις διατροφικές ετικέτες.

Συστατικά που αναγνωρίζετε

«Ψάξτε για παγωτό φτιαγμένο με πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας και κρόκους αυγών», λέει η Frances Largeman-Roth, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος. Όσον αφορά τις γεύσεις, η Largeman-Roth συνιστά επίσης να αναζητάτε πραγματικά συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Λιγότερη προσθήκη ζάχαρης
Κάτι ακόμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη ανά μερίδα, λέει η Rizzo. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν τα συνολικά προστιθέμενα σάκχαρα σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να αρκούνται στα 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα.

Λιγότερη κρέμα

Το gelato, ένα είδος παγωτού που προέρχεται από την Ιταλία, μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερη κρέμα και επομένως λιπαρά από το παραδοσιακό παγωτό, λέει η Rizzo.

Προτιμήστε το σπιτικό

Όταν φτιάχνετε παγωτό στο σπίτι, είναι πιο εύκολο να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης. «Θα είναι επίσης απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα που μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε, καθώς και από οποιαδήποτε πρόσθετα ή σταθεροποιητές», λέει η Largeman-Roth.

Για να δώσετε στο σπιτικό παγωτό σας μια διατροφική ώθηση, οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε πιο υγιεινές γεύσεις, όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα ή σκόνη matcha. Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ, ακόμα και ο κουρκουμάς μπορούν να προσθέσουν μια υπέροχη γεύση και οφέλη για την υγεία.

Εάν χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη για να φτιάξετε το σπιτικό παγωτό σας, το διατροφικό προφίλ θα είναι παρόμοιο με πολλά παγωτά που αγοράζονται από τα καταστήματα, προσθέτει η Rizzo.

Πάντως, δύο πιο υγιεινές επιλογές παγωτού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το παγωμένο γιαούρτι και το σορμπέ.

Πηγή healthstat.gr