Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Τι ώρα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

Εκλογές στη Γαλλία: Τι ώρα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα Φωτογραφία: Twitter
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (30/6) οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να φέρουν την ακροξεξιά στην εξουσία μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τον δεύτερο γύρο την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες, και ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις εξ αυτών θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ολοκληρώνεται το βράδυ, στις 21.00 ώρα Ελλάδας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Η μετάδοση εκτίμησης ως προς τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης επιτρέπεται στη Γαλλία μόνο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Είθισται ωστόσο, μέσα ενημέρωσης από γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, να μεταδίδουν από σχετικά νωρίς κάποιες πρόωρες εκτιμήσεις.