Αθλητισμός

Παραιτήθηκε ο Σάουθγκεϊτ μετά την ήττα της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2024

Παραιτήθηκε ο Σάουθγκεϊτ μετά την ήττα της Αγγλίας στον τελικό του Euro 2024 Φωτογραφία: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL
«Σε ευχαριστώ Αγγλία, για όλα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο προπονητής που οδήγησε τα «λιοντάρια» σε δύο τελικούς Euro.

Ο προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, παραιτήθηκε δύο ημέρες μετά την ήττα των «λιονταριών» από την Ισπανία στον τελικό του Euro 2024.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική ήττα της Αγγλίας σε τελικό Euro. H εποχή Σάουθγκεϊτ στην Αγγλία τελειώνει έπειτα από οχτώ χρόνια, ενώ το συμβόλαιό του έληγε αργότερα φέτος. Ο απολογισμός του στην ομάδα είναι 61 νίκες, 24 ισοπαλίες και 17 ήττες.

«Ως υπερήφανος Άγγλος, ήταν τιμή μου να παίξω για την Αγγλία και να είμαι προπονητής της», δήλωσε ο 53χρονος. «Ήταν τα πάντα για εμένα και έδωσα ό,τι είχα. Όμως, είναι ώρα για αλλαγή και για ένα νέο κεφάλαιο», συμπλήρωσε.

Πλέον, ξεκίνησε η διαδικασία για την πρόσληψη του διαδόχου του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μαρκ Μπέλιγχαμ. Στόχος, συμπλήρωσε, είναι να επιλεγεί ο νέος προπονητής το ταχύτερο δυνατόν. Σε περίπτωση που χρειαστεί, πρόσθεσε, η ομοσπονδία έχει μεταβατική λύση. Το επόμενο ματς της εθνικής Αγγλίας είναι στις 7 Σεπτεμβρίου, για το Nations League.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι ο μόνος προπονητής της εθνικής Αγγλίας που πήγε την ομάδα στον τελικό μεγάλης διοργάνωσης, μετά τον Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος οδήγησε τα «λιοντάρια» στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966.

Πέρα από τους δύο τελικούς του Euro, υπό τον Σάουθγκεϊτ η Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2018 και στα προημιτελικά το 2022.

«Η ομάδα με την οποία πήγαμε στη Γερμανία είναι γεμάτη συναρπαστικά νέα ταλέντα και μπορούν να κερδίσουν το τρόπαιο που όλοι ονειρευόμαστε», ανέφερε στη δήλωσή του. «Έχουμε τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο και η υποστήριξή τους είχε τεράστια σημασία για εμένα. Είμαι υποστηρικτής της Αγγλίας και πάντα θα είμαι», τόνισε, καταλήγοντας: «Σε ευχαριστώ Αγγλία, για όλα».

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, που είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ευχαρίστησε τον Σάουθγκεϊτ για την ομάδα που δημιούργησε, αλλά και επειδή επέδειξε «ταπεινότητα, συμπόνια και πραγματική ηγεσία υπό την πιο έντονη πίεση». «Θα πρέπει να είσαι απίστευτα υπερήφανος για αυτό που έχεις πετύχει», συμπλήρωσε.

{https://www.instagram.com/p/C9exDXatZPU/?hl=en}