Αθλητισμός

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Βήμα- βήμα η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Βήμα- βήμα η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα Φωτογραφία: EPA/ ALEX PLAVEVSKI
Σε βάρκες οι αθλητές, στο Τροκαντερό το φινάλε της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Οι Γάλλοι έχουν υποσχεθεί ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων 2024 δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Κάτι που παραδοσιακά υπόσχονται οι διοργανωτές του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού. Αλλά πριν καν ξεκινήσει η τελετή στο Παρίσι, η γαλλική πρωτεύουσα γράφει ιστορία.

Για πρώτη φορά, η τελετή έναρξης Ολυμπιακών αγώνων δεν θα γίνει σε στάδιο. Η «σκηνή» για την έναρξη της μεγάλης γιορτής θα είναι ο Σηκουάνας.

Οι διοργανωτές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό κάποια από τα κεντρικά στοιχεία της τελετής- όπως το ποιοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν, ή το ποιος θα ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό- αλλά ήδη έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμά της.

Πότε θα γίνει η τελετή έναρξης

Αν και η δράση ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024, η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή (26/7) στον Σηκουάνα.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 19:30 (20:30 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1.

Πού θα γίνει η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης θα γίνει κατά μήκος μίας διαδρομής 6 χιλιομέτρων στον Σηκουάνα. Θα ξεκινήσει τη γέφυρα του Αούστερλιτς και θα ολοκληρωθεί στο Τροκαντερό, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Εκεί θα ανάψει ο Ολυμπιακός βωμός και θα κηρυχθεί η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Πώς θα γίνει η παρέλαση των αθλητών

Περίπου 100 βάρκες θα μεταφέρουν τα μέλη των Ολυμπιακών ομάδων. Οι βάρκες θα μεταφέρουν τους αθλητές, αλλά θα χρησιμοποιηθούν στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής, που θα προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του Παρισιού και της Γαλλίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πάνω στις βάρκες θα υπάρχουν κάμερες, που θα δίνουν στους τηλεθεατές την ευκαιρία να βλέπουν από κοντά τους αθλητές.

Οι μεγαλύτερες αποστολές θα έχουν δικές τους βάρκες, ενώ οι μικρότερες ομάδες θα «μοιραστούν» μία από αυτές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Η διαδρομή

Οι βάρκες με τους αθλητές θα ξεκινήσουν από τη γέφυρα Αούστερλιτς και θα κινηθούν γύρω από τα νησάκια Ιλ Σεν Λουί και Ιλ ντε λα Σιτέ.

Στη συνέχεια θα κινηθούν περνώντας κάτω από οχτώ γέφυρες του Σηκουάνα, ενώ οι αθλητές- και μαζί τους οι θεατές- θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάποια από τα πιο εμβληματικά σημεία του Παρισιού, μεταξύ των οποίων η Παναγία των Παρισίων, η πλατεία Κονκόρντ και το Γκραν Παλέ, προτού καταλήξουν στο Τροκαντερό, για το φινάλε της τελετής έναρξης.

Η σειρά των ομάδων

Όπως πάντα, η Ελλάδα θα παρουσιαστεί πρώτη στην τελετή έναρξης, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να είναι οι σημαιοφόροι.

Θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, ενώ οι Γάλλοι θα είναι οι τελευταίοι που θα παρουσιαστούν.

Σημειώνεται ότι οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν θα δώσουν το παρών στην παρέλαση, καθώς συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 ως ουδέτεροι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι φήμες για Σελίν Ντιόν και Lady Gaga

Μέχρι στιγμής, οι Γάλλοι δεν έχουν ανακοινώσει ποιοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα είναι έντονη η φημολογία ότι η Σελίν Ντιόν και η Lady Gaga θα τραγουδήσουν στην τελετή. Εξάλλου, αμφότερες έφτασαν στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, έντονη είναι η φημολογία ότι στην τελετή έναρξης θα τραγουδήσει η Γαλλίδα Aya Nakamura.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει και περίπου 400 χορευτές, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κάθε γέφυρα της διαδρομής κατά την οποία θα εξελιχθεί η τελετή έναρξης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός για την τελετή έναρξης. Σημειώνεται ότι για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2024 θα αναπτυχθούν και 10.000 στρατιώτες στο Παρίσι.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα έχει δημιουργηθεί μία αυστηρά ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας, γύρω από τον Σηκουάνα. Όσοι θέλουν να μπουν σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να έχουν GR Code, ενώ στους δρόμους του Παρισιού έχουν τοποθετηθεί 44.000 μεταλλικά φράγματα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές των κτιρίων και σύστημα αντι-drone. Επίσης, ελέγχθηκαν τα κελάρια των κτιρίων κατά μήκος του Σηκουάνα, οι κατακόμβες και σφραγίστηκαν χιλιάδες φρεάτια.

Πώς θα παρακολουθήσει ο κόσμος την τελετή

Περίπου 104.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης από τις κερκίδες κατά μήκος του Σηκουάνα και άλλοι 220.000 θα βγουν στους δρόμους.

Στο Παρίσι θα υπάρχουν 80 γιγαντοοθόνες και στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Φωτογραφίες: EPA