Αθλητισμός

Ολυμπιονίκες της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να τιμωρηθούν για selfie με Νοτιοκορεάτες

Ολυμπιονίκες της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να τιμωρηθούν για selfie με Νοτιοκορεάτες Φωτογραφία: INSTAGRAM
Σε μία σπάνια κίνηση διπλωματίας, οι αθλητές του μεικτού στο πινγκ πονγκ Lim Jong-hoon και Shin Yu-bin από τη Βόρεια Κορέα φωτογραφήθηκαν με τους συναθλητές τους από τη Ν¨οτια Κορέα στο πόντιουμ των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Η selfie που έβγαλαν οι παίκτες του πινγκ πονγκ από τη Βόρεια Κορέα μαζί με τους συμπαίκτες τους από τη Νότια Κορέα και την Κίνα, για τους περισσότερους ήταν μία απόδειξη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν σύνορα.

Ωστόσο η αντίδραση της Βόρειας Κορέας δεν ήταν ανάλογη. Σε μία σπάνια κίνηση διπλωματίας, οι αθλητές του μεικτού στο πινγκ πονγκ Lim Jong-hoon και Shin Yu-bin και οι συναθλητές τους από τη Βόρεια Κορέα Kim Kum-yong και Ri Jong-sik πόζαραν στο πόντιουμ των Ολυμπιακών Αγώνων αφού παρέλαβαν το χάλκινο και το ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι, τον περασμένο μήνα, αντίστοιχα. Στη φωτογραφία φαίνονται και οι χρυσοί Ολυμπιονίκες από την Κίνα, Wang Chuqin και Sun Yingsha.

Μία από τις φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Instagram. Η φωτογραφία απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες like, ενώ το περιοδικό People τη χαρακτήρισε μία από τις 12 καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

Ωστόσο, όπως μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα στη Βόρεια Κορέα, οι ολυμπιονίκες Kim και Ri με την επιστροφή τους στη χώρα, τέθηκαν υπό έρευνα για «ιδεολογικούς λόγους». Η Daily NK, επικαλούμενη υψηλά ιστάμενη πηγή στην Πιόνγιανγκ ανέφερε ότι οι αθλητές και μέλη της βορειοκορεάτικης ολυμπιακής επιτροπής εδώ και έναν μήνα, από την επιστροφή τους από το Παρίσι, έχουν τεθεί υπό έρευνα, μία τακτική που συχνά εφαρμόζεται για αθλητές και αθλήτριες που εκτίθενται στον τρόπο ζωής άλλων χωρών εκτός Βόρειας Κορέας.

{https://www.instagram.com/p/C-FNav7JKqI/?utm_source=ig_embed&ig_rid=12d1d542-e14b-45ee-8708-07d0a9160167}

Το site ανέφερε ότι οι αρχές είχαν δώσει οδηγίες στους αθλητές να μην έχουν καμία συναναστροφή με συναθλητές από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κορέας, και τους είχαν προειδοποιήσει πως θα υπήρχε τιμωρία για τυχόν κινήσεις «αδελφοποίησης».

Οι Ολυμπιονίκες του πινγκ πονγκ επικρίθηκαν σφόδρα για την κίνησή τους σε μία μια αναφορά που υποβλήθηκε σε αξιωματούχους για το γεγονός ότι πόζαραν δίπλα σε αθλητές από μια χώρα που το καθεστώς έχει περιγράψει ως τον «υπ' αριθμόν ένα εχθρό» του. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα επιβληθεί κυρώσεις στους Ολυμπιονίκες. Αυτό, σύμφωνα με τους Korea Times, θα μπορούσε να εξαρτηθεί στο βαθμό μεταμέλειας που θα δείξουν για το στιγμιαίο τους «σφάλμα» στο Παρίσι.

Οι αθλητές της Βόρειας Κορέας που επιστρέφουν από διεθνείς διοργανώσεις υπόκειται σε μία έρευνα «ιδεολογίας» τριών σταδίων. Αυτή η διαδικασία λήγει με συνεδρίες αυτοστοχασμού από συμπαίκτες, κατά τις οποίες οι αθλητές αναμένεται να επικρίνουν την «απρεπή συμπεριφορά» συναθλητών τους αλλά και μία εκτίμηση των δικών του πράξεων, σύμφωνα με την Korea Times.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι οι αναφορές αυτές «δείχνουν τις προσπάθειες της βορειοκορεάτικης κυβέρνησης να ελέγχουν τις συμπεριφορές και πέρα από τα σύνορά της».

«Η ΔΟΕ έχει ευθύνη να προστατεύσει τους αθλητές από όλες τις μορφές παρενόχλησης και κακοποίησης, όπως ορίζουν οι κανόνες των Ολυμπιακών Αγώνων[ ανέφερε σε δήλωσή της. «Οι αθλητές της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να φοβούνται αντίποινα για πράξεις τους στου Αγώνες, πόσω μάλλον όταν οι πράξεις τους εμπεριέχουν τις αξίες του σεβασμού και της φιλίας, πάνω στις οποίες χτίστηκε το Ολυμπιακό κίνημα».

Εντωμεταξύ, αν και οι Kim και Ri κέρδισαν μετάλλιο, άλλοι αθλητές τιμωρούνται για την κακή τους επίδοση.

Η Daily NK έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας που αποκλείστηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010 όταν έχασαν και στους τρεις αγώνες του ομίλου τους και μάλιστα με 12 γκολ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποδοσφαιριστές υποβλήθηκαν σε 6ωρη αποδοκιμασία για «προδοσία» ενώ ο προπονητής τους, Kim Jung-hun, αναγκάστηκε να εργαστεί σε κατασκευή κτιρίου.

NETWORK