Auto - Moto

«Αρένα του μέλλοντος»: Επιτυχημένη δοκιμή για δρόμους που θα φορτίζουν ασύρματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (βίντεο)

«Αρένα του μέλλοντος»: Επιτυχημένη δοκιμή για δρόμους που θα φορτίζουν ασύρματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Εικόνα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον δημιούργησε μια ισραηλινή εταιρεία καθώς ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής φάσης του πιλοτικού προγράμματος Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) στην Ιταλία.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στα ηλεκτρικά οχήματα να... φορτίζουν τις μπαταρίες τους εν κινήσει στο δρόμο, χωρίς να απαιτείται η παραμονή σε κάποιο σταθερό σταθμό φόρτισης.

Πώς θα γίνεται αυτό; Η Electreon, πάροχος τεχνολογίας ασύρματης (και εντός δρόμου ασύρματης) φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για εμπορικά και επιβατικά EV, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής φάσης της πιλοτικής εφαρμογής του Electric Road System (ERS) της εταιρείας στο πλαίσιο του έργου «Arena of the Future» («Αρένα του μέλλοντος»).

Η ισραηλινή εταιρεία αναφέρει ότι η τεχνολογία της είναι πλέον έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση.

Στο πλαίσιο του έργου που βρίσκεται στην Μπρέσια της Ιταλίας και ονομάστηκε «Αρένα του μέλλοντος», η Electreon ενσωμάτωσε την ασύρματη τεχνολογία της για τη φόρτιση ενός λεωφορείου και ενός επιβατικού οχήματος κατά την οδήγηση. Η τεχνολογία αυτή έδειξε ότι είναι εφαρμόσιμη με την ανέπαφη φόρτιση για μια σειρά από ηλεκτρικά οχήματα κατά την οδήγηση!

Η κατασκευή και η τεχνική υλοποίηση του κυκλώματος μήκους 1.050 μέτρων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με πηνία φόρτισης εντός δρόμου και υποστηρίζεται από ηλεκτρική ισχύ 1MW, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η «Αρένα του Μέλλοντος» παρουσίασε με επιτυχία την τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης οχημάτων, ως ένα τεχνολογικό παράγοντα που επιτρέπει την άμεση και εφαρμόσιμη λύση για την απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα της κινητικότητας, όπως αναφέρει το greencarcongress.com.

Τεχνολογία με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Μετά από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, η συγκεκριμένη εταιρεία θα στηρίξει ενεργά την τεχνολογία DWPT. Μέχρι σήμερα, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της εταιρείας, έχει ενσωματωθεί σε μια σειρά οχημάτων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνεργασιών της με κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως οι Renault, Stellantis, Iveco και Volkswagen.

Τον Νοέμβριο, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης της Electreon ανακηρύχθηκε μία από τις 100 καλύτερες εφευρέσεις του 2021 σύμφωνα με το TIME.

{https://www.youtube.com/watch?v=vSp-zlK-uPI}