Auto - Moto

Ερχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

Ερχονται πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ
Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν για ανασφάλιστα οχήματα, με απλήρωτα τέλη και χωρίς έλεγχο ΚΤΕΟ ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη φύση της παράβασης.

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι διασταυρώσεις στοιχείων για την ανίχνευση ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς και εκείνων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτές οι διασταυρώσεις θα πραγματοποιούνται σε εξαμηνιαία βάση και στόχο έχουν να εντοπίσουν όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους. Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν για τις παραβάσεις ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη φύση της παράβασης.

Ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Για τα ανασφάλιστα οχήματα, το ύψος του προστίμου διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του οχήματος. Συγκεκριμένα, για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα το ποσό είναι 500 ευρώ. Τα δίκυκλα αντιμετωπίζουν το χαμηλότερο πρόστιμο, ύψους 250 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης επιβατικού αυτοκινήτου που δεν έχει ασφαλίσει το όχημά του θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο. Αν δεν προχωρήσει άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί σε 1.000 ευρώ και θα αφαιρεθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, μέχρι να συμμορφωθεί.

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο ισούται με το ποσό των οφειλόμενων τελών, συν την υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος οφείλει τέλη κυκλοφορίας για το τρέχον έτος, θα κληθεί να πληρώσει τόσο το ποσό της οφειλής όσο και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου χρωστάει 300 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 300 ευρώ συν τα 300 ευρώ των ετήσιων τελών, δηλαδή συνολικά 600 ευρώ.

Οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ

Τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 400 ευρώ, ανεξαρτήτως αν το όχημα είναι σε καλή κατάσταση ή όχι.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που δεν πέρασε το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ στην καθορισμένη ημερομηνία και καθυστέρησε περισσότερο από τρεις μήνες, θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ πρόστιμο. Αν συνεχίσει να κυκλοφορεί χωρίς να έχει κάνει τον έλεγχο ΚΤΕΟ, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί και θα αφαιρεθούν οι πινακίδες του οχήματος.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης οχήματος δεν συμμορφωθεί μετά την επιβολή του αρχικού προστίμου, τότε τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα αφαιρεθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Η άδεια και οι πινακίδες επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού ασφαλιστικού συμβολαίου ή του δελτίου τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), καθώς και με την απόδειξη καταβολής του προστίμου.

Οχήματα σε ακινησία

Για τα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία αλλά εντοπιστούν να κυκλοφορούν ή να σταθμεύουν σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος επαναλάβει την παράβαση, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται για τρία χρόνια η άδεια οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που δήλωσε το αυτοκίνητό του σε ακινησία για να αποφύγει τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά το χρησιμοποιεί παράτυπα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επαναλάβει την παράβαση, το πρόστιμο θα ανέλθει σε 30.000 ευρώ και θα του αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για τρία χρόνια.