Ελλάδα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι συμβαίνει με τον Ωμέγα εμποδιστή - Έρχονται βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι συμβαίνει με τον Ωμέγα εμποδιστή - Έρχονται βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες Φωτογραφία: intime
Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Χωρίς βροχές αλλά με πτώση της θερμοκρασίας θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Είναι μία εβδομάδα όπου το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η ανομβρία, ελάχιστες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν προς τα ορεινά τμήματα.

Ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων, ο Ωμέγα εμποδιστής, έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της νότιας και κεντρική Ευρώπης.

Αυτός ο εμποδιστής, εμποδίζει τα συστήματα κακοκαιριών να μας έρθουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τα βαρομετρικά χαμηλά παραμένουν εγκλωβισμένα στα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης, όπως επίσης και προς την ανατολική Βορειοανατολική Ευρώπη.

Περιμένουμε η ροή από τα δυτικά να είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα να έρχονται οι κακοκαιρίες από τα δυτικά και να δίνουν βροχοπτώσεις.

Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του φθινοπώρου και αυτά τα εκτεταμένα πεδία υψηλών πιέσεων όταν αναπτύσσονται είναι αρκετά δύσκολο να σπάσουν και κρατάνε αρκετές ημέρες και εβδομάδες με αποτέλεσμα τις συνθήκες ανομβρίας στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά σήμερα, δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, καθώς ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες παροδικές συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια και εκεί στην περιοχή της Κρήτης.

Είναι συννεφιές του βοριά καθώς μέσα στο Αιγαίο έχουν ενισχυθεί οι βοριάδες, αν και βρισκόμαστε στον Οκτώβριο.

Οι βοριάδες θα κυριαρχήσουν μέσα στο Αιγαίο με εντάσεις στα 5 με 6 αλλά και 7 μποφόρ.

Ο υδράργυρος ξεκινάει με χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα προς τη βόρεια Ελλάδα.

Αργά όμως το μεσημέρι θα πλησιάσουμε και πάλι σε υψηλές θερμοκρασιακές τιμές, 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Για ένα ακόμη 24ωρο θα σημειωθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ από την Πέμπτη και στη συνέχεια έρχεται πτώση θερμοκρασίας.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Αυτός ο αντικυκλώνας, αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων, εμποδίζει τις κακοκαιρίες, ταυτόχρονα όμως ευνοούνται οι συνθήκες για να ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο.

Αύριο λοιπόν, ιδιαίτερα αύριο αλλά και Τετάρτη και στη συνέχεια, θα βλέπουμε τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο να προσεγγίζουν τοπικά και τα 8 μποφόρ και επισημαίνουμε την περιοχή της νότιας Κρήτης, όπου ο βοριάς λειτουργεί σαν καταβάτης για αυτό και έχουμε ριπές του βοριά ακομα στα 8 αλλά και 9 μποφόρ.

Αυτή η εξέλιξη στην ουσία δημιουργεί μια έντονα ξηρή ατμόσφαιρα που συνεπάγεται απουσία βροχοπτώσεων μέχρι και το τέλος της εβδομάδας και ταυτόχρονα όμως θα μεταφερθούν και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική, βορειοανατολική Ευρώπη, γι'αυτό και θα βλέπουμε θερμοκρασίες πιο χαμηλές από Τετάρτη, Πέμπτη και στη συνέχεια.

Θα βρεθούμε και λίγο πιο κάτω σε θερμοκρασιακά επίπεδα για την εποχή. Μια ενδεικτική θερμοκρασία θα είναι 20 με 23 βαθμοί και ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει αρκετή ψύχρα, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Δυστυχώς και αυτή η εβδομάδα θα κυλήσει με ανομβρία, πιστεύουμε στο τελευταίο δεκαήμερο ο Οκτώβρης να αλλάξει λίγο.

Όσον αφορά την 28η Οκτωβρίου, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει τόσο πολύ αυτός ο αντικυκλώνας χωρίς να μας επηρεάσει κάποιο σύστημα κακοκαιρίας από τα δυτικά.