Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Αγνοούμε τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια στην πράσινη μετάβαση

Μυτιληναίος: Αγνοούμε τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια στην πράσινη μετάβαση
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την απόφαση της Mytilineos να παραμείνει στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πιστεύοντας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO της Mytilineos, σε ομιλία του στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιθώριο της Ετήσιας Σύνοδού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commission - IOSCO), εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πράσινη μετάβαση.

Επέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «κοντόφθαλμη» και τόνισε ότι οι αποφάσεις της παραβλέπουν τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια. «Η πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δεν υπάρχει», σημείωσε.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι, ενώ η Ευρώπη ήταν πρωτοπόρος στη συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, η Κίνα κατάφερε να κυριαρχήσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ της. «Η Κίνα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ΑΠΕ, ενώ η Ευρώπη τι κάνει;» αναρωτήθηκε.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες είτε κλείνουν είτε μεταφέρονται εκτός Ευρώπης. «Η Ευρώπη χρειάζεται έγκαιρο σχέδιο, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη, ίσως για πρώτη φορά», υπογράμμισε.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση όταν η ίδια η Ευρώπη βάζει προσκόμματα, όταν δαιμονοποιεί το φυσικό αέριο, το οποίο είναι κοινός τόπος ότι είναι το καύσιμο γέφυρα;», τόνισε. Επέκρινε δε την ΕΕ για έλλειψη στήριξης στη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ότι χωρίς ανάπτυξη στην καινοτομία και την επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων, η πρόοδος στις ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπερβολική παραγωγή ενέργειας για κάποιες ώρες, η οποία παραμένει αναξιοποίητη λόγω κακού σχεδιασμού και έλλειψης δικτύων. «Πλέον στο επίκεντρο μπαίνει η ζήτηση και η έμφαση στον εξηλεκτρισμό. Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού θα είναι το game changer για τον τομέα της ζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε την απόφαση της Mytilineos να παραμείνει στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πιστεύοντας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση της πολυετούς κρίσης και όλοι ενδιαφέρονται για το πώς πάμε», είπε.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, προέτρεψε τους πολίτες να επιλέξουν κόμματα που υποστηρίζουν μια αποδοτική και προσανατολισμένη στις λύσεις πράσινη μετάβαση. «Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε με σχέδιο και επενδύσεις πριν μας συνθλίψουν τα άκρα που έρχονται με μεγάλη δυναμική εξαιτίας της διστακτικότητάς μας», σημείωσε.

Ο κ. Μυτιληναίος κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ταχύτητες και να προχωρήσει με πιο δυναμικά βήματα προς την πράσινη μετάβαση, με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτομίας και την επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων.