Οικονομία

Fitch: Αναβάθμισε σε «θετικό» το outlook 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών

Fitch: Αναβάθμισε σε «θετικό» το outlook 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών
Η Fitch προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, αποδίδοντάς τους θετικό outlook. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αναβαθμίστηκαν στην κλίμακα BB+ (κοντά στο επίπεδο investment grade) από BB. Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς βελτιώθηκαν επίσης, με την αξιολόγησή τους να φτάνει στο BB από το προηγούμενο BB-.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αναβάθμιση αυτή αντανακλά κυρίως τη βελτίωση της αξιολόγησης του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος (ΟΕ), το οποίο ανέβηκε σε «BB+».

Η Fitch προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η μείωση της ανεργίας και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την ικανότητα των τραπεζών να εκμεταλλεύονται κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η αναβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), και της υγιούς κερδοφορίας που οδηγεί στη συσσώρευση κεφαλαίου.

Το θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες υποδηλώνει ότι η Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος, εφόσον οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις συνεχιστούν και δημιουργήσουν ευνοϊκές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

NETWORK