Επιχειρήσεις

Στάσσης: Η ΔΕΗ σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού

Στάσσης: Η ΔΕΗ σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού
Η ΔΕΗ, μέσω του πράσινου μετασχηματισμού της, μετασχηματίζεται σε έναν όμιλο πρωταγωνιστή στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, ενισχύοντας την οικονομική της θέση και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2023, ανέφερε ότι η ΔΕΗ κατέγραψε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους 1,5 δισ. ευρώ και επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ, ενώ έθεσε ως στόχο τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στάσσης τόνισε τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως είπε, η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Metlen για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, επεκτείνει τη δραστηριότητα της σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία, επιπλέον της Ρουμανίας. Ο στόχος για το 2025 είναι τα καλώδια οπτικών ινών να καλύπτουν πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά, φτάνοντας μακροπρόθεσμα τα 3 εκατ. νοικοκυριά.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, που ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ με 600 MW εγκατεστημένης ισχύος και επιπλέον 5 GW υπό ανάπτυξη. Η εταιρεία εξυπηρετεί 3 εκατομμύρια πελάτες και ελέγχει το 1/3 της διανομής ενέργειας στη Ρουμανία.

Επιπλέον, η εξαγορά της Κωτσόβολος και οι συμφωνίες με τις RWE, Intrakat και Metlen, συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στον νέο εξηλεκτρισμό.

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε την πρόοδο του ομίλου προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας, με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ να φτάνει τα 4,6 GW το 2023 και επιπλέον 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής. Η εταιρεία έχει μειώσει την εγκατεστημένη ισχύ λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW και αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και την έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Επιπλέον, εγκρίθηκε η απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής της ΔΕΗ Α.Ε., με την εισφορά του στη θυγατρική ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες.