Επιχειρήσεις

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 8,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 Φωτογραφία: INTIME/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η Attica Bank διατηρεί επαρκή ρευστότητα, με συνολικές καταθέσεις 3,1 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 268,6%.

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε το 2024 η Attica Bank, παρουσιάζοντας για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο λειτουργική οργανική κερδοφορία. Η ανάπτυξη των εργασιών που πέτυχε το 2023 συνεχίζεται με ακόμη ένα τρίμηνο θετικής πιστωτικής επέκτασης και ανάπτυξης το 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση σε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών του Ομίλου, με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 8,7 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2024, έναντι κερδών 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του επιτοκιακού εσόδου και στη συνεχιζόμενη μείωση της βάσης κόστους στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της Τράπεζας.

Τα αποτελέσματα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους στόχους και τη στρατηγική της Διοίκησης, θέτοντας τις βάσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της Attica Bank στην τραπεζική αγορά. Η Τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, δίνοντας έμφαση στη λειτουργική κερδοφορία μέσω διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και προσεκτικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 138% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 25,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή υποστηρίζεται από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων και τη σημαντική πιστωτική επέκταση. Τα καθαρά επαναλαμβανόμενα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 36,3%, χάρη στις νέες εκταμιεύσεις και την αύξηση του επιτοκιακού εσόδου από δάνεια και απαιτήσεις.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 78% σε ετήσια βάση. Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 7%, καθώς η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στη διακράτηση και μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ για την εξεταζόμενη περίοδο, με νέες εκταμιεύσεις 295 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 283 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και 12 εκατ. ευρώ τη λιανική τραπεζική. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από χορηγήσεις σε επιχειρήσεις, ανέρχοντας σε 171 εκατ. ευρώ.

Η Attica Bank διατηρεί επαρκή ρευστότητα, με συνολικές καταθέσεις 3,1 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 268,6%. Στο πλαίσιο του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, η Τράπεζα πούλησε ακίνητα με κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 10,8%. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων σε καθεστώς ΜΕΑ, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας. Ο δείκτης ΜΕΑ, εξαιρουμένων των χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου, διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης τριμηνιαία και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες ετήσια.

Ακολουθώντας τη στρατηγική της, η Attica Bank εξετάζει περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού και ενδεχόμενη υπαγωγή μέρους των ΜΕΑ στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», καθώς και προπαρασκευαστικές ενέργειες για πιθανή συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, δήλωσε σχετικά: «Το 2023 ήταν η χρονιά που η Τράπεζα επανήλθε σε λειτουργική κερδοφορία, ενώ η τάση συνεχίζεται δυναμικά και το 2024 όπως αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Η θετική πιστωτική επέκταση σε μια αγορά που κατά βάση κινήθηκε αρνητικά το α΄ τρίμηνο επιβεβαιώνει όχι μόνο τη δυναμική της Τράπεζας, αλλά και την εμπορική της απήχηση, μαζί με την ανάγκη περισσότερων εναλλακτικών για τον πελάτη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στρατηγικά, μετά την επίτευξη αυξανόμενης κερδοφορίας, ο στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός της Τράπεζας με υψηλή ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση. Σε αυτό αναμένουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μετόχων στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε το σχεδιασμό μας τόσο για την πιθανή υπαγωγή της Τράπεζας στο σχέδιο “Ηρακλής ΙΙΙ”, όσο και την επίτευξη της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και ακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση.

Βασική μας φιλοδοξία είναι ο υπό δημιουργία 5ος τραπεζικός πυλώνας να θέσει πάλι στο επίκεντρο τον πελάτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του ανεξαρτήτως μεγέθους, βελτιώνοντας την τραπεζική εμπειρία του όχι μόνο ψηφιακά, αλλά και ουσιαστικά, χάρη στην αμεσότητα και την ευελιξία. Στηρίζουμε έμπρακτα τη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο, ψηφιακό και εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης, κάνοντας την ίδια την Τράπεζα παράδειγμα αυτής της μετάβασης».