Επιχειρήσεις

Ανδρέας Σιάμισιης: Δεν υπάρχουν υπερκέρδη

Ανδρέας Σιάμισιης: Δεν υπάρχουν υπερκέρδη
Σημαντικά μηνύματα για την πορεία και τη στρατηγική της HELLENiQ ENERGY έστειλε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

Ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διαζύγιο με την ιταλική Edison στην κοινή επιχείρηση Elpedison, καθώς και τη νέα στρατηγική της εταιρείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την έκπληξή του για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, υποστηρίζοντας ότι, αν και δεν επηρεάζει το μέρισμα για το 2023, θα έχει συνέπειες για την επόμενη χρονιά. Ανέφερε ότι η εισφορά αυτή αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία χαρακτήρισε ως λανθασμένη και μικροπολιτική.

Ο CEO της HELLENiQ ENERGY εξήγησε ότι η σύγκριση των κερδών γίνεται με την περίοδο της πανδημίας, όπου η κερδοφορία ήταν ελάχιστη, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει υπερκέρδη. Πρόσθεσε ότι το 50% των κερδών της προέρχεται από το εξωτερικό και ότι η φορολογία επηρεάζει μόνο τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, κάθε φορά η εταιρεία καλείται να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας, συγκρίνονται τα κέρδη με μία υποτιθέμενη βάση όπου περιλαμβάνεται και η περίοδος του κορωνοϊού, όπου η κερδοφορία ήταν ελάχιστη», ανέφερε.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι η HELLENiQ ENERGY εξετάζει την αποχώρηση από την εταιρεία, καθώς υπάρχουν διαφωνίες με τις στρατηγικές της ΔΕΠΑ που δημιουργούν εσωτερικό ανταγωνισμό. Ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δημόσιο για την αποσαφήνιση της κατάστασης.

Για την Elpedison, ξεκαθάρισε ότι το διαζύγιο με την Edison είναι προειλημμένη απόφαση. Εξήγησε ότι η HELLENiQ ENERGY μπορεί να εξαγοράσει ή να πουλήσει το 50% της Edison, καθώς η συνεργασία δεν αποφέρει πλέον τα αναμενόμενα κέρδη.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της αγοράς καυσίμων, όπως ο κόφτης στο περιθώριο κέρδους που συνεχίζεται από την εποχή του Covid και η παραβατικότητα στα πρατήρια, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων από την κυβέρνηση.

Σχετικά με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 12-18 μηνών. Η εταιρεία έχει περιορίσει τις περιοχές δραστηριότητάς της, εστιάζοντας στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου.

Η Γενική Συνέλευση της HELLENiQ ENERGY ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για το 2023 ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή και τον διορισμό νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τοποθετώντας ως νέο πρόεδρο τον Σπήλιο Λιβανό.