Επιχειρήσεις

ΙΚΕΑ: Γείτονας με Tiffany και Chanel στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν

ΙΚΕΑ: Γείτονας με Tiffany και Chanel στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν
Η επένδυση της ΙΚΕΑ ακολουθεί την πρόσφατη τάση των μεγάλων εταιρειών να αγοράζουν προνομιακά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις

Εναν νέο ενοικιαστή αποκτά σύντομα η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν, γνωστή για τα πολυτελή καταστήματα της Tiffany και της Chanel: την ΙΚΕΑ.

Σύμφωνα με τους FT, η Ingka Investments, ο επενδυτικός βραχίονας της ΙΚΕΑ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει μειοψηφικό μερίδιο σε έναν νέο πύργο που αναπτύσσεται στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας τον δρόμο για την άφιξη του σουηδικού ομίλου επίπλων στον διάσημο δρόμο.

Η επένδυση σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της ΙΚΕΑ να επεκταθεί στην αμερικανική αγορά, την ώρα που η τάση μεγάλων παγκόσμιων λιανεμπόρων, συμπεριλαμβανομένης της LVMH, είναι να αγοράζουν προνομιακά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Ingka Investments, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των καταστημάτων ΙΚΕΑ παγκοσμίως, θα κατέχει το ένα τρίτο ενός μεγάλου κτιρίου στην 5η Λεωφόρο. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης Extell Development Company θα κατέχει τα υπόλοιπα δύο τρίτα.

Η Ingka Investments ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι θα έχει την πλήρη κυριότητα του χώρου λιανικής 7.432 τετραγωνικών μέτρων, αλλά σημείωσε ότι τα σχέδια βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η ΙΚΕΑ ανέφερε ότι πέρυσι άνοιξε περισσότερα από 70 «σημεία συνάντησης πελατών» - τα οποία περιλαμβάνουν καταστήματα μικρού μεγέθους, pop-ups και στούντιο σχεδιασμού - σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την προσβασιμότητα των πελατών από μεγάλες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές.

Τα στούντιο σχεδιασμού είναι πολύ μικρότερα από τα τυπικά καταστήματα Ikea και οι πελάτες συναντώνται με συμβούλους και δίνουν παραγγελίες για παράδοση στο σπίτι.Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η τοποθεσία για το νέο κατάστημα της ΙΚΕΑ θα απέχει λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό Grand Central Terminal και το νέο κατάστημα αναμένεται λειτουργήσει μέχρι το 2028.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση αυτής της σημαντικής επένδυσης που ενισχύει τη στρατηγική ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ, μια αγορά ζωτικής σημασίας για τον όμιλο Ingka», δήλωσε ο Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλος της Ingka Investments.

Η ΙΚΕΑ δήλωσε πέρυσι ότι σχεδίαζε να ανοίξει οκτώ μεγάλα καταστήματα και εννέα μικρότερα στούντιο σχεδιασμού και σημεία παραγγελιών στις ΗΠΑ.

Η Νέα Υόρκη υπήρξε μια δύσκολη αγορά για την ΙΚΕΑ. Ο όμιλος έκλεισε ένα στούντιο σχεδιασμού στο Upper East Side του Μανχάταν το 2022 μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, λόγω υψηλού ενοικίου και χαμηλότερης από την αναμενόμενη επισκεψιμότητας. Η ΙΚΕΑ έκλεισε επίσης το κατάστημά της στο Κουίνς το 2022, δύο χρόνια μετά το άνοιγμά του, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο ένα κατάστημα στο Μπρούκλιν.

Η επένδυση της ΙΚΕΑ ακολουθεί την πρόσφατη τάση των μεγάλων εταιρειών να αγοράζουν προνομιακά ακίνητα σε μεγάλες πόλεις. Η Kering και η LVMH δαπάνησαν πρόσφατα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μ για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα Prada, Kering και LVMH ανακοίνωσαν επενδύσεις στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.